Rata mare de incidență a infectărilor cu covid au determinat autoritățile din București să ia decizii extreme și disperate. Numărul paturilor de ATI din spitalele bucureștene scad de la o zi la alta, astfel că autoritățile au recurs la confiscarea altor spitale, transformându-le în spitale covid pentru pacienții infectați cu covid. Este cazul a două spitale, iar decizia intră în vigoare de astăzi, 30 septembrie.
Anul trecut când pandemia a făcut ravagii, inclusiv în București, autoritățile luau decizia de a transforma un număr important de spitale în spitale covid pentru tratarea exclusivă a pacienților infectați. O astfel de decizie, luată în miez de noapte, avea să se întâmple în București, la Spitalul Foișorul de Foc.
Pacienții internați aici erau scoși cu forța din spital, unii operați, alți care așteptau intervenții chirurgicale. Parte dintre pacienții spitalului de ortopedie erau transferați către alte instituții spitalicești, iar cealaltă parte era externată cu forța.
Situația de anul trecut a creat valuri de nemulțumiri și critici dure în spațiul public, dar și în mediul online. Ministrul de atunci, Vlad Voiculescu și Prefectul Capitalei, justificau decizia ca o necesitate având în vedere numărul mare de cazuri și lipsa paturilor.
Poate învățând din experiența nefastă de anul trecut, actualul ministru interimar la Sănătate, Cseke Attila, anunța încă de la începutul acestei săptămâni că cele două spitale, Malaxa și Sf. Ioan, cu tot cu Maternitatea Bucur, vor deveni spitale covid, exclusiv pentru pacienți infectați.
„La alte unități sanitare din Capitală va fi mărit numărul de paturi pentru pacienții Covid, inclusiv prin montarea de unități mobile ATI. De asemenea, ieri am avut o discuție și săptămâna aceasta vom operaționaliza două spitale care vor fi transformate în spitale covid.
Spitalul Malaxa, care are 100 de paturi, din care nouă paturi sunt de ATI și 40 de paturi cu oxigen, respectiv Spitalul Sf. Ioan, cu 200 de paturi, din care 15 paturi ATI. La acest spital mai mult ca sigur vom operaționaliza încă o unitate mobilă ATI cu 8-10 paturi. Deci în această săptămână, pe București vom crește numărul de paturi ATI la aceste două spitale covid cu 34 de paturi, iar la oxigen cu mai multe”, declara marți ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.
Conform informațiilor, încă de ieri au început externările sau mutarea în zona verde la Spitalul „Sf.Ioan”, unde doar ieri au fost trimiși acasă 37 de pacienți.