Două monede antice de aur revin în țara noastră. Cum am recuperat piesele emise acum peste 2000 de ani

Două monede antice de aur revin în țara noastră. Cum am recuperat piesele emise acum peste 2000 de ani
Reusita pentru Romania. Doua monede extrem de rare revin in tara

Peste doar câteva zile, vor fi aduse în România două monede de aur extrem de rare. Acestea au fost recuperate de statul român în urma colaborării cu autoritățile din Marea Britanie. Banii din aur sunt stateri emiși în secolul I a.Chr, potrivit Muzeului Național de Istorie. Ce ne spun piesele emise acum peste 2000 de ani despre vremurile de atunci?

Monede extrem de rare, readuse în România

Una dintre monede este un stater emis de regele Koson (cca 44-29 a.Chr.), urmaș al lui Burebista. Piesa valoroasă prezintă pe avers o acvilă cu o cunună de lauri în gheara dreaptă, iar pe revers are legenda KOSON redată cu litere grecești și un grup de trei lictori. Arta acestor bani imită reprezentările regăsite pe denarii romani de argint emiși de Q. Pomponius Rufus în 73 a.Chr., respectiv de M. Junius Brutus în anul 54 a.Chr.

Ce reprezintă aceste piese de aur

Cel de-al doilea stater provine din monetăria cetății antice de pe litoralul dobrogean al Mării Negre Callatis, fiind emis în secolul I a.Chr. Moneda are desenată pe avers capul regelui Alexandru cel Mare, divinizat ca zeu egiptean, iar reversul o redă pe zeița Atena Nikephoros așezată pe un tron. Mai include și numele cetății emitente.

Piesele de aur ale regelui dac Koson sunt atestate în literatura de specialitate încă din anul 1543, când un tezaur cuprinzând nu mai puțin de 40.000 de monede, stateri de tip pseudo-Lysimachos și Koson, a fost găsit în albia râului Strei. Banii de tip Koson sunt singurele piese dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere grecești, menționând numele suveranului emitent, a explicat MNIR.

Detalii interesante despre banii vechi

Se crede că monedele au fost lansate în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a. C. Prin intermediul acestora ne sunt astăzi cunoscute informații esențiale despre istoria politică, viața economică, socială sau arta și religia Daciei în anii care au urmat dispariției lui Burebista. Staterii apăruți în cetățile de pe litoralul vestic al Mării Negre (Callatis, Tomis și Histria) apar în tezaurele constituite atât din emisiuni monetare de tip Koson, cât și din podoabe de aur, ce ilustreză legăturile politice și economice dintre cetățile grecești din Dobrogea și Regatul Dacic.

Cum au dispărut din țara noastră

Cele două piese extrem de rare, care vor reveni în țara noastră, fac parte dintr-un tezaur sustras din zona vechii capitale dacice Sarmizegetusa Regia, considerată arie cu patrimoniu arheologic protejat, de către persoane pasionate de detecții și săpături ilegale în această zonă. Ulterior, monedele au fost scoase clandestin din România și puse în vânzare pe piața internațională numismatică din Europa și Statele Unite.

Readucerea lor pe teritoriul românesc reprezintă rezultatul colaborării directe dintre Biroul Atașatului de Afaceri Interne, din cadrul Ambasadei României la Londra, și polițiști Metropolitan – Unitatea Art&Antiques.