Apar noi detalii din Dosarul Revoluției, iar ofițerii care au participat la procesul soților Ceaușescu au făcut mai multe dezvăluiri din acea zi.
Câțiva ofițeri care au participat la procesul soților Ceaușescu de la Târgoviște au povestit procurorilor un dialog între fostul dictator și soția sa. Ei sunt de părere că procesul a fost unul simulat și că la execuția cuplului prezidențial s-a ajuns pe repede înainte.
Soții Ceaușescu au fost auziți în timp ce vorbeau despre Ion Iliescu, cel care avea să preia puterea după 1989. Ofițerii au povestit cum a reacționat cuplul prezidențial atunci când a aflat că Iliescu este cel care va ajunge la conducerea țării, potrivit ziare.com.
Ofițerii din cadrul Unității Militare din Târgoviște au dat declarații în fața procurorilor militari care instrumentează Dosarul Revoluției. Potrivit acestora, cei doi soți s-ar fi arătat dezamăgiți că nu l-au „lichidat” pe Ion Iliescu.
„Ți-am spus să-l lichidăm, dar nu m-ai înțeles, ai spus că este suficient să-l marginalizăm”, „Tu nu m-ai lăsat să-l termin! Acum o să ne termine el pe noi. Ți-am spus să-l lichidăm, dar nu m-ai înțeles, ai spus că este suficient să-l marginalizăm”.
Dialog soții Ceaușescu
Printre ofițerii care au fost audiați în dosarul Revoluției se numără și Ion Țecu, care avea gradul de maior în decembrie 1989 și deținea funcția de locțiitor al comandantului unității. El a fost audiat că martor în două rânduri: în 2006 și în 2017.
„Am stat de vorba în biroul comandantului aproximativ zece minute cu soții Ceaușescu, care m-au întrebat de situația din țară și cine conduce. Eu le-am spus că este revoluție, iar la conducere se află drept lider Ion Iliescu. Atunci Elena Ceaușescu i-a spus că: Ion Iliescu trebuia terminat mai demult. Pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești. Nicolae Ceaușescu susținea că generalul Milea s-a sinucis și că îl consideră trădător, de altfel susținea că a fost trădat de toți. M-a întrebat armata ale cui ordine le execută, iar eu i-am spus că cele ale generalului Gușă (fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, eliberat din funcție pe 28 decembrie 1989 – n.red.), Ceaușescu spunându-mi că acesta este un trădător și că ar fi bine să executăm ordinele generalului Stănculescu”.
Mărturie Ion Țecu
După 30 de ani de anchetă, procurorii militari au trimis Dosarul Revoluției spre judecare magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În Dosarul Revoluției au fost trimiși în judecată Iliescu Ion – fost preşedinte al României, Voiculescu Voican Gelu – fost viceprim-ministru al Guvernului României și generalul (rtr.) Rus Iosif – fost şef al Aviaţiei Militare, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.
„În urma cercetărilor și probatoriului administrat s-a constatat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum și Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar și numit ministru al apărării) și Gelu Voican Voiculescu a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit și legitimarea politică în fața poporului român”.
Parchetul General
Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu ar putea fi condamnați la ani grei de închisoare dacă vor fi găsiți vinovați pentru crime împotriva umanității.