Dosarul cu șină este emblematic pentru a descrie în trei cuvinte problemele birocratice ale României, existente de zeci de ani. Nu există persoană care să fi pășit pragul unei instituții de stat, fără a i se cere obligatoriu un dosar cu șină. Astfel, orice solicitare de prestare servicii din partea statului se finaliza cu întocmirea dosarului cu șină care cuprindea o sumedenie de acte, multe dintre ele inutile. Acum, românii trebuie să știe că acest lucru este interzis, iar dacă vreo instituție mai solicită așa ceva, ea încalcă legea.
Nicolae Ciucă, președintele PNL, a anunțat recent că, renunțarea la dosarul cu șină din instituțiile publice „este un mare pas înainte pe care îl face România”.
Potrivit noii legi inițiată de PNL, 9/2023, începând din 4 iulie, instituțiile publice centrale sau locale, cât și persoanele juridice cu statut de utilitate publică nu mai au voie să ceară clasicele dosare cu sau fără șină, precum nici taxe de dosar.
Mai mult, instituțiile au obligația de a prelua pe un e-mail destinat special acestui scop, copii în format electronic după cartea de identitate.
În cursul serii de miercuri, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat faptul că, eliminarea dosarului cu șină este un pas important făcut de România cu scopul de evolua birocratic, aducându-ne mai aproape de statele dezvoltate ale lumii.
”Dosarul cu şină a fost eliminat din demersurile administrative ale cetăţenilor. Acest termen era emblematic pentru lupta românilor cu hăţişul birocraţiei, iar renunţarea la solicitarea lui, dar şi a altor obiecte de papetărie sau birotică, este un mare pas înainte pe care România îl face, în urma unei iniţiative a PNL”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Nicolae Ciucă.
Începând de pe data de 4 iulie, legea a intrat în vigoare, astfel că, instiuțiile publice nu mai au voie să solicite persoanelor publice sau firmelor dosarele cu șină, copii legalizate sau alte documente care au fost emise de alte instituţii ale statului. Cu toate acestea, mai există o perioadă de grație de 30 zile, în care instituțiile să se pună la punct cu noul format.
În plus, Nicolae Ciucă a anunțat și alte privilegii, care până acum erau doar un vis, de care cetățenii vor beneficia. Potrivit liderului PNL, această lege vine în întâmpinarea unei interacțiuni mai bune între stat și cetățean, relație care până acum era dezastruoasă.
”Legea 9/2023 are și alte prevederi care simplifică procedurile administrative: documente emise de instituții publice nu mai sunt solicitate de alte instituții, fotocopierea este gratuită, copia legalizată a fost abandonată, iar plățile se pot face și cu cardul.
Toate aceste măsuri au fost gândite de PNL pentru îmbunătățirea interacțiunii cetățeanului cu statul. Proiectele liberale de debirocratizare și digitalizare sunt necesare în procesul de integrare a României în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. OCDE include 70% din producția și comerțul globale, dar și 90% din suma totală a investițiilor străine directe la nivel mondial.
Am inițiat procesul de aderare la această organizație în 15 decembrie 2022, când am depus cererea de candidatură a României. Din acel moment, țara noastră a început să implementeze proceduri administrative la nivelul solicitat de OCDE.
Proiecte liberale, precum Legea 9/2023, ne aduc mai aproape de statele dezvoltate ale lumii. Astfel, vom beneficia de proceduri administrative mai facile și mai eficiente, la standarde de calitate similare cu cele ale statelor membre ale organizației”, a mai subliniat Nicolae Ciucă.