Dosar penal dacă strănuți la metrou și nu ai mască. Nu e glumă. Marcel Vela i-a lăsat pe toți fără cuvinte

Măsuri controversate după 15 mai! Întrebat cu privire la cum ar trebui să reacționeze o persoană când cineva care călătorește cu metroul strănută și nu poartă mască de protecție, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a dat următorul răspuns: „Sunați instant la 112!“.

„Sunaţi la 112 dacă cineva nu are mască şi strănută“

A doua jumătate a lunii mai vine cu amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă măsurile impuse de Starea de Alertă. Șeful MAI a transmis un avertisment pentru toți cetățenii în ceea ce privește transportul în comun, cu precădere, în Capitală. Astfel că, oamenii sunt îndemnați să sune „instat“ la 112 dacă cineva strănută în metrou și nu poartă mască de protecție. Și alte activități neconforme vor fi, implicit, pedepsite cu amenzi.

„La toate gurile de metrou o să avem și oameni de ordine. Puteți sună instant la 112 (dacă vedeți pe cineva în metrou fără masca – n.r.). Dacă nu are masca și strănută poate avea dosar penal. A avut un comportament care s-a încadrat în zona penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună știință. Adică a și strănutat și n-a avut nici masca. Noi nu intrăm în cazarmă, vom apară cetățenii. Vom fi prezenți în stradă și vom avea și măsuri coercitive pentru fiecare fapta. Am găsit formulă parlamentară pentru a nu intră în conflict“, a declarat Marcel Vela.

Polițiștii vor verifica dacă oamenii poartă mască

Mai mult, ministrul Afacerilor Interne a transmis că, cel puțin la metrou, polițiștii vor face verificări pentru a identifica cetățenii care nu poartă mască, ce vor fi sancționați în conformitate cu prevederile în vigoare. Oficialul a mai declarat că, în curând, se va purta și o discuție cu privire la transportul public în comun de suprafață.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela
Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela

„Deocamdată, discuţia a fost doar de metrou, nu am avut o discuţie şi cu transportul public în comun. Acum, nu trebuie să militarizăm toată ţara pe ideea că oamenii sunt de rea credinţă. Până săptămâna viitoare vom avea măsuri coercitive foarte transparente“, a punctat șeful MAI.

În ceea ce privește amenzile, „dacă nu aveți mască, dacă o societate nu își decaleaza programul că să reducă presiunea de pe transportul public, dacă se face o altă activitate decât cea permisă… să se deschidă un restaurant, o terasă… Vor fi amenzi și pentru grupuri mai mari de 3 persoane sau pentru un sport de echipa care nu este autorizat“, potrivit ministrului de Interne.

Cu o zi în urmă, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, anunța că accesul la metrou ar putea fi făcut cu Poliția și Jandarmeria, iar, pentru a păstra distanțarea socială, scaunele ar putea avea marcate locurile pe care se pot așeza călătorii.