Donald Trump și-a dat în judecată nepoata. Câți bani cere despăgubiri

Donald Trump și-a dat în judecată nepoata. Câți bani cere despăgubiri
Donald Trump cere despăgubiri imense

Fostul președinte american Donald Trump a intentat marți un proces împotriva nepoatei sale, Mary Trump. În același timp, acțiunea este îndreptată și împotriva celebrei publicații The New York Times. Fostul președinte susține că s-au angajat într-un „complot insidios” pentru a obține declarațiile sale fiscale. În tot acest demers, spune pres americană, Trump cere daune de milioane de dolari.

Donald Trump împotriva nepoatei sale, Mary Trump

Fostul președinte american Donald Trump și-a dat în judecată nepoata Mary Trump și 3 reporteri New York Times. Motivația din spatele acestui proces sunt documentele pe care Mary Trump le-ar fi dat pentru povestea detaliată din 2018 privind taxele acestuia.

Povestea publicată de New York Times făcea referire la averea și practicile fiscale ale familiei sale, bazată parțial pe documente confidențiale pe care Mary Trump le-a furnizat reporterilor ziarului. Procesul intentat de Donald Trump în fața instanței de stat din New York, o acuză pe Mary Trump că a încălcat un acord de soluționare prin dezvăluirea dosarelor fiscale pe care le-a primit într-un litigiu privind proprietatea patriarhului familiei, Fred Trump.

Procesul acuză Times și trei dintre reporterii săi de investigație, Susanne Craig, David Barstow și Russell Buettner, că au căutat-o neîncetat pe Mary Trump ca sursă de informații și au convingut-o să predea documente. Donald Trump susține că reporterii știau că acordul de soluționare îi interzicea divulgarea documentelor.

The New York Times a contestat afirmațiile lui Trump de avere făcută  prin documentarea modului în care tatăl său, Fred, i-a acordat cel puțin 413 milioane de dolari de-a lungul deceniilor, inclusiv prin scheme de evitare a impozitelor. Mary Trump s-a identificat într-o carte publicată anul trecut drept sursa documentelor furnizate publicației.

„Au fost motivați de o vendetă personală”

Trump susține că Mary Trump, Times și reporterii săi „au fost motivați de o vendetă personală” împotriva sa și de dorința de a împinge o agendă politică.

„Inculpații s-au angajat într-un complot insidios pentru a obține înregistrări confidențiale și extrem de sensibile. Ulterior le-au exploatat în beneficiul lor și le-au folosit ca mijloc de legitimare falsă a lucrărilor lor mediatizate”, se spune în proces.

Într-o declarație adresată NBC News, Mary Trump a spus despre unchiul ei:

„Cred că este un învins și va arunca orice lucru împotriva mea. Este disperare.

Ușile se închid și el aruncă orice împotriva mea. Așa cum se întâmplă întotdeauna cu Donald, va încerca să schimbe subiectul. „

Un purtător de cuvânt al Times, Danielle Rhoads Ha, a declarat că procesul „este o încercare de a reduce la tăcere organizațiile independente de știri și intenționăm să ne apărăm energic împotriva acestuia„.

Acoperirea de către Times a impozitelor lui Donald Trump, a spus ea, „a ajutat la informarea cetățenilor printr-o raportare meticuloasă asupra unui subiect de interes public superior”.

Donald Trump cere despăgubiri de 100 de milioane de dolari

Trump și-a intentat procesul la aproape un an, după ce Mary Trump l-a dat în judecată pentru acuzațiile potrivit cărora el și doi dintre frații săi au înșelat-o cu milioane de dolari de-a lungul mai multor decenii, în timp ce o scoteau din afacerea familiei.

Mary Trump, în vârstă de 56 de ani, este fiica fratelui lui Donald Trump, Fred Trump Jr., care a murit în 1981 la 42 de ani. Mary Trump avea atunci 16 ani. Procesul lui Donald Trump se concentrează doar pe povestea din 2018 publicată de The New York Times, un câștigător al Premiului Pulitzer pentru rapoarte explicative.

Nu face nicio mențiune despre o altă poveste a Times pe impozitele sale de anul trecut. În articolele de anul trecut The New York Times constata că Donald Trump nu a plătit impozite federale pe venit în 10 din ultimii 15 ani.

Documente extrem de sensibile, proprietare, private și confidențiale

Potrivit procesului, Mary Trump a intrat în posesia a peste 40.000 de pagini de „documente extrem de sensibile, proprietare, private și confidențiale” printr-un caz legal care implică testamentul lui Fred Trump. Documentele includ evidențe financiare, contabilitate, declarații fiscale, extrase de cont bancare și acte juridice referitoare la Donald Trump, Fred Trump și afacerile lor.

În 2001, la aproximativ doi ani de la moartea lui Fred Trump, Mary Trump și alți membri ai familiei au încheiat un acord de soluționare cu clauze de confidențialitate și nedivulgare care le-au interzis schimbul de informații despre proprietatea lui Fred Trump.

Acordul acoperea, de asemenea, moșia soției lui Fred, Mary Anne Trump, care a murit în 2000. Trump, care a criticat Times în mod repetat în timpul președinției sale drept „New York Times în neregulă”, a remarcat în proces că articolul din 2018 a fost vizualizat mai mult online decât orice articol anterior al Times și că prețul acțiunilor New York Times Company a crescut cu 7,4% în acea săptămână.

The New York Times spune că Donald Trump și tatăl său au evitat impozitele pe daruri și moșteniri

Povestea publicată de The New York Times spunea că Donald Trump și tatăl său au evitat impozitele pe cadouri și moșteniri prin diferite metode. Inclusiv înființarea unei corporații false și subevaluarea activelor pentru autoritățile fiscale, spun jurnaliștii.

The Times spune că raportul său se bazează pe informații din peste 100.000 de pagini de documente financiare, inclusiv declarații fiscale confidențiale de la tatăl acestuia și de la companiile sale. Cartea lui Mary Trump, „Prea mult și niciodată suficient: Cum familia mea a creat omul cel mai periculos din lume”, a debutat în mijlocul campaniei de realegere a lui Donald Trump anul trecut.

Fratele lui Donald Trump, Robert, a încercat fără succes  să blocheze publicarea cărții, citând acordul de soluționare din 2001. Hotărând în favoarea lui Mary Trump, un judecător a declarat despre clauzele de confidențialitate, că ar trebui „privite în contextul actualelor circumstanțe ale familiei Trump în 2020”.

În carte, Mary Trump a povestit furnizarea înregistrărilor financiare ale familiei care au stat la baza raportării Times. Cartea a vândut peste 1,3 milioane de exemplare în prima sa săptămână și a urcat pe locul 1 pe lista bestsellerurilor Times.

Într-un interviu legat de lansarea cărții, Mary Trump i-a spus lui George Stephanopoulos de la ABC că nu simte că acordul de nedivulgare „contează într-un fel sau altul, deoarece ceea ce am de spus este prea important”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI