Donald Trump, decizie unică în SUA. Ce au aflat jurnaliștii americani chiar acum: este fără precedent în istorie

Donald Trump, decizie unică în SUA. Ce au aflat jurnaliștii americani chiar acum: este fără precedent în istorie
Decizia lui Donald Trump, fără precedent în SUA

Potrivit The New York Times, președintele în funcție al Statelor, Donald Trump, le-a sugerat consilierilor că vrea să se grațieze în ultimele zile ale mandatului, acest lucru ar marca în istoria SUA, o utilizare extraordinară și netestată a prerogativelor prezidențiale.

Donald Trump, decizie unică în SUA

În diverse discuții de după scrutinul prezidențial din 3 noiembrie, Donald Trump le-a spus consilierilor că analizează posibilitatea de a se autograţia, interesându-se despre ce efecte juridice și politice ar avea o astfel de acțiune, spun doi oficiali de la Washington, sub protecția anonimatului, potrivit sursei citate.

Președintele în funcție al SUA susține de mult timp că are puterea de a se autograţia, iar faptul că se consultă cu principalii consilieri arată că vrea să facă asta. Donald Trump este de părere că adversarii săi politici îl vor viza prin acțiuni judiciare după ce nu va mai fi președinte.

”Niciun președinte nu s-a grațiat singur, astfel că legitimitatea perspectivei acordării clemenței nu a fost testată niciodată în sistemul judiciar, iar teoreticienii din domeniul dreptului sunt divizați în privința recunoașterii deciziei de către instanțele judiciare.

Dar sunt de acord că o autograţiere prezidențială ar crea un precedent periculos pentru ca președinții să se declare în mod unilateral deasupra legii și a se proteja de eventuala tragere la răspundere pentru infracțiuni comise pe durata mandatului”, comentează The New York Times.

 Grațieri pentru membrii familiei lui Donald Trump

Donald Trump are deja în vedere posibilitatea acordării unor grațieri anticipate membrilor familiei sale și pentru colaboratorii apropiați. Actualul președinte este preocupat că Departamentul de Justiție al SUA ar putea lansa proceduri împotriva apropiaților săi în timpul mandatului lui Biden.

Președintele Trump a fost vizat de o investigație a procurorului special Robert Mueller, care a identificat potențiale cazuri de obstrucționare a justiției, însă a evitat să arate dacă ar fi vorba de vreo ilegalitate.

Donald Trump vizat de acuzații

Președintele în funcție a Statelor Unite a fost vizat în 2018 de acuzații al procurorilor din New York cu privire la finanțarea ilegală a campaniei electorale.

Joi seară, procurorul interimar din Washington, Michael Sherwin, a declarat că verifică rolul tuturor persoanelor implicate în protestele violente produse la sediul Congresului și dacă Donald Trump a avut vreo contribuție.

”Analizăm toți actorii implicați. Iar dacă cineva a avut vreun rol și dacă dovezile întrunesc elementele unei infracțiuni, vor fi inculpați”, a explicat procurorul Michael Sherwin, referindu-se la protestele violente ce au avut loc miercuri seară.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI