Mandat de arestare pe numele lui Donald Trump. Ce țară îl vrea după gratii

Mandat de arestare pe numele lui Donald Trump. Ce țară îl vrea după gratii
Iran îl vrea după gratii pe Donald Trump

Donald Trump va avea de dat niște răspunsuri pentru evenimentele de ieri din Washington DC, scrie presa de peste ocean. În același timp, pe numele lui Donald Trump a fost emis un mandat de arestare. Mandatul a fost emis de Iran, în urma evenimentelor ce au dus la moartea Generalului Qassim Soleimani.

Iran îl vrea după gratii pe Donald Trump

Titlurile presei iraniene din această dimineață, preluate de presa americană, vorbesc despre un mandat de arestare pe numele lui Donald Trump. Iran a emis un mandat de arestare pentru Donald Trump pentru uciderea lui Qassem Suleimani. Liderul forței Quds a fost ucis de SUA în atacul cu drone în Irak, pe 3 ianuarie, anul trecut.

Iranul a emis un mandat de arestare pentru Donald Trump și alți 35 de persoane pentru uciderea generalului Qassem Suleimani și a cerut ajutor Interpolului. Declarația a fost făcută de un procuror de la Teheran, Ali Alqasimehr.

Suleimani a fost omorât pe  3 ianuarie. Înainte de acest moment generarul era acuzat de planificarea atacurilor milițiilor iraniene asupra forțelor americane din Orientul Mijlociu. Măsura a provocat neliniște în Europa, dar America susține că moartea lui Suleimani a slăbit controlul Iranului asupra Irakului. Trimisul special american pentru Iran, Brian Hook, a respins mandatul ca pe un truc de propagandă.

Interpol a declarat că nu va respecta cererea iraniană, în contextul tensiunilor crescânde dintre Teheran și Washington cu privire la viitorul embargoului ONU privind vânzările de arme convenționale către Iran. Embargoul urmează să expire în septembrie, cu excepția cazului în care consiliul de securitate votează împotrivă.

Uciderea lui Suleimani a adus cele două părți în pragul conflictului armat

Uciderea lui Suleimani a adus SUA și Iran în pragul conflictului armat. Iranul a ripostat prin tragerea de rachete asupra țintelor SUA din Irak câteva zile mai târziu. Cu toate astea America nu regretă atacul, considerând că a perturbat forța Corpului Garda Revoluționară Islamică.

Brian Hook a spus că evoluțiile din Irak au făcut parte dintr-o respingere mai largă a „modelului iranian” din regiune, cu „proteste masive împotriva modelului iranian de violență și corupție sectare și lipsa responsabilității în Liban, Irak și Iran”.

Hook se afla în Golf unde coaliția arabă a dezvăluit că a confiscat un transport  de rachete iraniene în largul coastei yemenite, destinată rebelilor houthi. El a adăugat că ridicarea embargoului convențional asupra armelor ar încuraja militarismul străin al Iranului.

”Iranul face contrabandă cu arme, dar odată ce acest embargo expiră, vor putea face aceste lucruri în plină zi. Acesta nu este un rezultat pe care consiliul de securitate al ONU îl poate accepta. Mandatul Consiliului este clar: menținerea păcii și securității internaționale.

Rusia și China au declarat că se vor opune păstrării embargoului, ceea ce face mai dificilă pentru SUA să împiedice ridicarea embargoului.” a mai spus Brian Hook.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI