”Domul de căldură”, vinovat pentru canicula globală. Ce este acest fenomen care ne coace la temperaturi ireale

de: Ana Chivu
01 08. 2021

Temperaturile caniculare au cuprins majoritatea din zonele lumii. ”Domul de căldură” este cel indicat de specialiști a fi vinovat de acest lucru. Ce înseamnă mai exact acest fenomen care aduce în prim-plan temperaturi ireal de mari.

„Domul de căldură” explicat de specialiști

În acest sezon estival oameni de peste tot din lume au auzit de multe ori din partea meteorologilor termenul de ”dom de căldură”. Acesta nu este unul de specialitate, ci unul folosit în special pentru a caracteriza episoadele intense și persistente de valuri de căldură.

Un astfel de ‘munte de căldură’ a afectat întreg globul și staționează zilele acestea în zona Balcanilor, iar România se află la marginea lui. Specialiștii au indicat și peste 43 de grade Celsius în Albania și Macedonia, iar în România maximele au fost în jurul a 40 de grade Celsius.

Washington Post scria într-un articol pe 20 iulie că emisfera nordică este sub influența a cinci astfel de domuri de căldură care au adus temperaturi de până la: 49 de grade în Turcia, +31 în Irlanda de Nord, peste 30 de grade în Siberia și +44 de grade în SUA.

Ce este acest fenomen?

„Nu este un termen de specialitate. ci este o sintagmă prin care jurnaliștii anglo-saxoni caracterizează episoadele foarte intense și persistente de valuri de căldură. Nu toate valurile de căldură ajung să fie asociate unei cupole de căldură, ci doar cele foarte persistente care au la bază mecanisme de autosusținere și pot fi clasificate în acestă categorie”
Roxana Bojariu, climatolog (Sursa: HotNews.ro)

Termenul a apărut datorită jurnaliștilor anglo-saxoni care sunt mai pragmatici și care au încercat să aducă acest subiect mai aproape de cititori pentru ca aceștia să înțeleagă mai bine fenomenul fără să folosească termeni de specialitate.

Specialistul nostru susține că este foarte bun pentru a explica pe limba tuturor ce este în fapt valul de căldură ce trece în zonele indicate. Concret, este vorba despre un munte de căldură persistent care se autosusține.

Căldura este reținută la sol datorită unor factori precum presiunea ridicată, zona mare de întindere sau mișcările care au loc la scară înaltă. ”Aș spune că domul este centrat pe Balcanii de sud și Balcanii centrali. Noi suntem oarecum la margine, și nu sub centrul cupolei, vom vedea dacă vom intra cu totul și noi. Se văd însă și la noi efectele aceste cupole de aer cald.”

Cum definesc americanii valul de căldură?

„Când soarele verii încălzește aerul de deasupra solului sau oceanelor, acel aer se poate ridica în atmosferă și va forma un munte – sau un dom – de aer cald care se mișcă lent sub presiunea mai mare care blochează alte sisteme de vreme să intre în zonă.

Practic vorbim de o masă de aer blocată deasupra unei anumite zone. De obicei un dom de căldură staționează în medie o săptămână deasupra unei zone și apoi formațiunea devine prea mare încât să mai fie stabilă, așa că se dezintegrează”, arată jurnaliștii de la Washington Post

  • Temperaturi ireale la finalul lunii iulie

25 iulie: Calafat +34
26 iulie: +35 la mai multe stații meteo
27 iulie: +38 la mai multe stații meteo
28 iulie +40,1 la Băile Herculane
29 iulie: +40 la Calafat
30 iulie: +39,7 la Calafat

Unde a fost cel mai cald în zona Balcanilor joi
Gevgelija (Macedonia) +43,3
Argos (Grecia) +42,7
Konitsa (Grecia) +42,7
Demir Kapija (Macedonia) +42,6

Unde a fost cel mai cald în zona Balcanilor vineri
Demir Kapija (Macedonia) +43
Gevgelija (Macedonia) +42,4
Serrai (Grecia) +42,2
Sandanski (Bulgaria) +41,8