30 sept. 2023 | 17:04

Doliu uriaș în lumea filmului românesc. A murit un mare actor din țara noastră

News
Doliu uriaș în lumea filmului românesc. A murit un mare actor din țara noastră
Doliu uriaș în lumea filmului românesc. A murit un mare actor din țara noastră

Este doliu în lumea filmului românesc, după ce s-a mai stins o mare stea. Unul dintre cei mai iubiți actori ai țării noastre a plecat din această lume în mod tragic, atunci când nimeni nu se aștepta. A părăsit scena vieții și a lăsat în urmă o mulțime de amintiri.

România este în doliu

România este în doliu, după ce a mai pierdut o stea a filmului românesc. Este vorba despre marele actor Costache Babii Anghelescu, ce s-a stins din viață la venerabila vârstă de 85 de ani.

Anunțul a fost făcut chiar de către colegii săi de breaslă de la Teatrul Sică Alexandrescu. Aici, actorul a jucat o mare parte din cariera sa, respectiv 40 de ani. A fost printre cei mai vechi actori ai teatrului, care a luat parte la o mulțime de piese importante.

„Maestrul Teatrului Românesc Costache Babii Anghelescu nu a fost doar un actor excepțional, ci și o sursă de inspirație pentru generații întregi de spectatori și artiști.

Cu fiecare rol pe care l-a interpretat, el a adus magie pe scenă și a captivat inimile noastre cu talentul său uimitor și pasiunea sa pentru arta teatrală.

Amintirea sa va rămâne mereu vie în inimile noastre, iar contribuția sa la patrimoniul cultural al teatrului nostru va fi mereu recunoscută și apreciată.

Suntem recunoscători pentru toate momentele de frumusețe și emoție pe care ni le-a oferit de-a lungul anilor și ne simțim privilegiați că am putut să împărtășim această călătorie artistică alături de el”, a fost mesajul emoționant al Teatrului Sică Alexandrescu.

De-a lungul anilor, a primit distincții importante pentru toată cariera sa. Printre cele mai memorabile se numără titlul de cetățean de onoare al Municipiului Brașov, acordat în 2012, dar și Premiul de Excelență al UNITER, din anul 2002.

A fost declarat doliu național

A fost declarat doliu național în Republica Moldova, după ce scriitorul și dramaturgul Ion Druță, stabilit de mai mulți ani la Moscova, a plecat din această lume. Președintele Maia Sandu a anunțat că ziua de 2 octombrie, când va fi înmormântat artistul, va fi zi de doliu în toată țara.

Vezi și: Doliu în lumea filmului. Actorul care l-a jucat pe Dumbledore în ”Harry Potter” a murit. Câţi ani avea Michael Gambon

,,În semn de profundă tristețe cauzată de decesul prozatorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță, scriitor care a contribuit esențial la dezvoltarea literaturii, artei și culturii naționale, Președinta Maia Sandu a semnat un decret privind declararea zilei de 2 octombrie 2023 zi de doliu național”, se arată în documentul oficial.

Potrivit anunțului făcut de reprezentanții Administrației Prezidențiale, la ora 12.00, memoria marelui artist va fi făcută ,,prin  păstrarea  unui moment  de  reculegere, iar toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, va fi arborat în bernă Drapelul de Stat al Republicii Moldova. Autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor li se recomandă să renunţe la desfăşurarea acţiunilor distractive de masă, iar instituțiilor mass-media să ţină cont de specificul zilei la editarea publicaţiilor şi la formarea programelor”.

În aceeași zi, ca un gest de respect față de Ion Druță, televiziunea publică din Republica Moldova va transmite emisiuni create pe baza operelor sale.

Ce a scris Ion Druță în testament

El a redactat un testament în care a exprimat dorința de a fi înmormântat în locul căruia i-a dedicat 17 ani din viața sa, și anume în apropierea monumentului Lumânarea Recunoștinței din orașul Soroca, situat în partea de nord a țării vecine.

Află și: Doliu în lumea muzicală. Un cântăreț a murit în timpul unui concert, care a fost cauza decesului VIDEO

Deși a locuit în Rusia în ultimii ani, și-a dorit să aibă locul de veci în Republica Moldova. A notat în testament că vrea o înmormântare simplă, fără fast și fără discursuri sau vizite în diferite locuri. De asemenea, și-a dorit un mormânt simplu, modest.

„Corpul meu neînsuflețit să-l întoarceți în mica mea patrie și să fiu înmormântat în Soroca, la Lumânarea Recunoștinței, monument căruia i-am dedicat 17 ani. Vă rog, să organizați înmormântarea în liniște și în modestie, fără discursuri lungi și vizite inutile în locuri diverse, exceptând, poate, Teatrul Național, unde se mai aud replicile eroilor mei.

Dacă repatrierea corpului meu neînsuflețit va fi imposibilă, îi dau instrucțiuni nepoatei mele, Ana Druță, să-mi incinereze trupul și să ia cenușa în Moldova pentru a o îngropa pe teritoriul unde se află Lumânărea Recunoștinței. Dar să fie un mormânt simplu, modest și demn”, scrie în testamentul făcut public de scriitorul Gheorghe Erizanu.