01 dec. 2022 | 12:36

Doliu în muzica românească. A murit tezaurul uman viu Nicolae Pițis

Monden
Doliu în muzica românească. A murit tezaurul uman viu Nicolae Pițis
Nicolae Pitis a murit la 83 de ani

Este doliu în muzica românească după ce a murit tezaurul uman viu Nicolae Pițis. Acesta a fost unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi ai cântecului popular specific satului maramureşan arhaic. Nicolae Piţiş, a decedat, ieri, la vârsta de 83 de ani.

Nicolae Pițiș a murit la 83 de ani. Cântărețul era denumit „tezaurul uman viu”

Nicolae Pițiș, unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică populară veche, a decedat la 83 de ani, iar anunțul dispariției sale a fost făcut de primarul oraşului Târgu Lăpuş, Mitru Leşe.

Nicolae Piţiş a trăit în localitatea Lăpuşul Românesc și a fost declarat în anul 2011 Tezaur Uman Viu. Acesta a fost cunoscut în România, dar şi în străinătate pentru originalitatea interpretărilor horelor din grumaz, a doinelor de dor, de dragoste şi jale, scrie Agerpres.

Nicolae Pițiș purta haine populare

Nicolae Piţiş se îmbrăca doar în haine populare specifice zonei etnografice a Lăpuşului şi a surprins pe foarte mulți prin simplitatea de care dădea dovadă, fiind toată viața un om al satului.

De asemenea, Nicolae Pițiș a reprezentat de-a lungul anilor țara noastră la mai multe evenimente culturale şi muzicale internaţionale, fiind în același timp și subiectul unor filme documentare, interviuri.

În plus, Nicolae Pițiș a fost prezent cu vocea lui inconfundabilă în unele filme artistice româneşti.

Grigore Leșe a preluat cântecele culese de Nicolae Pițiș

O parte dintre cântecele culese de Nicolae Pițiș au fost preluate şi interpretate de Grigore Leşe sau Ioan Pop, iar în ultimii ani melodiile lui au fost preluate și de artista Casandra Hauşi.

Când era întrebat cu ce se ocupă, ce meserie are, Nicolae Piţiş spunea că s-a ocupat cu de toate, de la făcutul geamurilor şi vopsit case la oierit şi, mai ales, cântat.

Cine l-a învățat să cânte pe Nicolae Pițiș

Mândru de reuşita lui artistică, Nicolae Pițiș mai spunea că nu a făcut multă şcoală, însă asta nu i-a pus prea mari piedici în viață. Nicolae Piţiş a uimit cu vocea sa întreaga Românie și a cântat în atâtea țări încât nici nu le mai știe numele.

Nicolae Pițiș a învăţat să cânte de la părintele său care, la rândul lui, a învățat tainele horei cu noduri tot din familie.

Nicolae Pițiș, titlu din partea UNESCO

Ca urmare a carierei impresionante în muzică, Nicolae Pițiș a câștigat nenumărate premii obţinute în anii cât a încântat urechile iubitorilor de folclor cu doinele sale.

În plus, Nicolae Pițiș a primit un titlu și din partea UNESCO. Astfel, Nicolae Pițiș a fost declarat cel mai autentic interpret al doinei maramureşene, primind titulatura de „tezaur uman viu“, alături de alte nouă persoane care fac același lucru ca și el, duc mai departe tradiţiile românești.