Pentru majoritatea spectatorilor de teatru din Piatra Neamț, numele lui Cornel Nicoară este strâns legat de acest oraș. Încă de la absolvirea Institutului, în 1965 și până în prezent, Cornel Nicoară și-a dedicat întreaga carieră scenei Teatrului Tineretului din Piatra Neamț. Din păcate, în această dimineață actorul a fost găsit fără suflare în apartamentul său. Descoperirea era făcută de pompierii veniți la fața locului pentru a stinge un incendiu chiar în apartamentul regretatului actor.
Născut în 1938 în Câmpia Turzii, Cornel Nicoară a dat semne de talente actoricești, încă de pe vremea copilăriei. După terminarea studiilor de liceu, decide să vină la București. Dă examen la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”.
Intră din primul an la clasa celebrului actor și profesor Moni Ghelerter. După terminarea institutului este repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde a rămas timp de 56 de ani. Aici a fost actor, director, mentor, și prieten pentru cei care l-au cunoscut, l-au avut ca partener și l-au iubit.
Printre multele sale veleități artistice s-au numărat și câteva cărți de memorii, ceea mai recentă fiind din 2013, intitulată „Album de suflet”. În carte vorbește despre partenerii și partenerele sale de scenă de-a lungul timpului.
Sunt menționate nume de actori celebrii ai teatrului românesc, precum Draga Olteanu Matei, Carmen Galin, , regizori, precum Moni Ghelerter, Ion Cojar, Marin Sorescu, Emil Mandric, Alexandru Tocilescu, etc.
„Nu am voie să uit, să închid în mine fapte şi figuri ale unor fiinţe dragi care au fost repere în cultura şi arta românească! Am fost fericit să îi cuno. Mi-au fost aproape şi mi-au marcat existenţa. Ei sunt eterni, sunt vii, deşi mulţi sunt plecaţi departe.
Sunt amintirile mele dragi. Sunt „fotografii neretuşate” făcute în decursul vieţii noastre comune. De câte ori îmi este greu, de câte ori mă năpădesc prostia, răul şi urâtul contemporan, mă gândesc la ei şi asta îmi dă putere. Pe cerul amintirii, ei sunt pentru mine stele.”, scria Cornel Nicoară în deschiderea acestui volum.
În lunga sa carieră de actor a avut peste 14 roluri memorabile în piese precum Regele Lear, Apus de Soare, Mhai Viteazul, etc. În film a avut doar cinci roluri. A jucat în filmele Buzduganul cu trei peceţi, Pintea, Fiul munţilor, Poliţa în alb sau Dumbrava minunată.
Cu o carieră de peste jumătate de secol, și cu roluri memorabile, Cornel Nicoară avea să aibă parte de o sărbătoare. Anul trecut, la împlinirea vârstei de 82 de ani, pe scena care l-a consacrat și căreia i-a dedicat întreaga viață, colegii l-au sărbătorit.
Din păcate azi, la o zi după ce a împlinit 83 de ani, fostul actor și director al teatrului din Piatra Neamț a fost găsit decedat în apartamentul său. Descoperirea o făceau pompierii chemați să stingă un incendiu chiar în apartamentul acestuia.
Conform pompierilor aflați la fața locului, decesul nu a survenit din cauza incendiului. Aceștia spun că, mai mult ca sigur, i s-ar fi făcut rău, și aceasta ar fi fost cauza.
Ceea ce se știe sigu este că regretatul actor Cornel Nicoară suferea de mai multe boli cronice. Rămâne ca medicii de la IML să afle cauza reală a decesului.