Într-o zi de 13, lumea teatrului din România a intrat în doliu. Actorul Constantin Cojocaru a murit la vârsta de 78 de ani. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Teatrului Odeon, locului căruia i-a dedicat o mare parte a carierei sale. Colegii de breaslă îi plâng dispariția artistului care spunea că „Dacă aş fi un verb…aș fi verbul a iubi”.
Durere uriașă în rândul actorilor de la noi din țară. Sâmbătă, 13 aprilie 2024, pe pagina de Facebook a Teatrului Odeon se făcea un anunț dureros: actorul Constantin Cojocaru a murit.
În vârstă de 78 de ani, artistul s-a stins din viață, lăsând în urma sa o mare de durere, dar și o carieră admirabilă.
”Teatrul Odeon anunţă cu mare durere că astăzi, 13 aprilie 224, ne-a părăsit unul dintre cei mai îndrăgiţi actori – Constantin Cojocaru”, anunţă, sâmbătă, oficialii Teatrului Odeon.
Constantin Cojocaru a venit pe lume pe data de 6 mai 1945, chiar în ziua de Paște și a fost „binecuvântat de Dumnezeu cu talanți care au făcut din lume un loc un pic mai bun”, se precizează în mesajul emoționant transmis de instituția căreia i-a dedicat o mare parte a carierei sale.
„Iubire a fost și suntem recunoscători pentru tot”, a transmis Teatrul Odeon pe pagina de Facebook.
La scurt timp după ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, în 1966, a intrat în echipa Teatrul Tineretului Piatra Neamt. Nu a fost uitat nici de primii săi colegi de scenă.
„Cu durere în suflet anunțăm trecerea în neființă a actorului Constantin Cojocaru, unul dintre cei mai importanți artiști din istoria Teatrului Tineretului!
Drum lin printre stele!”, a fost mesajul publicat pe pagina de Facebook a Teatrului Tineretului Piatra Neamt, alături de câteva fotografii din cele mai importante spectacole ale sale.
În 1975 și-a început colaborarea cu Teatrul Odeon, unde a lucrat cu regizori importanţi: Dinu Cernescu, Alexa Visarion, Alexander Hausvater, Alexandru Dabija, Dragoş Galgoţiu, Mihai Măniuţiu, Radu Afrim.
Dintre ultimele sale roluri le amintim pe cele din „Gaiţele” de Al. Kiriţescu, „joi.megaJoy” de Katalin Thuroczy şi „Jurnalul lui Robinson Crusoe” după Gellu Naum.
”Dacă aş fi un fenomen al naturii, aş fi… ploaia de vară liniştită, cu fulgere şi trăznete care nu te mai înfricoşează, dar au ceva estetic impecabil. Dacă aş fi o stare… starea de drag. Dacă aş fi un verb… aş fi verbul a iubi”, declara, în urmă cu trei ani, actorul.