16 aug. 2024 | 14:26

Doliu în lumea teatrului din România. A murit regizorul Bogdan Budes

News
Doliu în lumea teatrului din România. A murit regizorul Bogdan Budes
Doliu in lumea filmului din Romania

Lumea teatrului din România este în doliu după vestea tristă a trecerii în neființă a regizorului și traducătorului Bogdan Budes. Acesta a încetat din viață joi, 15 august. Anunțul trist a fost făcut de fratele său, Radu Budes, pe rețelele sociale. Iată care a fost cauza decesului!

Bogdan Budes a încetat din viață

Doliu uriaș în lumea teatrului de la noi din țară! Regizorul Bogdan Budes a murit joi, 15 august, la vârsta de doar 52 de ani, în urma unui infarct. Anunțul a fost făcut de fratele său, Radu Budes, pe rețelele sociale.

”Fratele meu, Bogdan, a decedat ieri în urma unui infarct. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească”, a scris Radu Budes, lăsând comunitatea artistică într-o stare de șoc și tristețe profundă.

Un parcurs remarcabil în teatru și traducere

Bogdan Budes s-a distins printr-o carieră impresionantă în domeniul teatrului, cu studii de regie de teatru finalizate la prestigioasa Masterskaya din Moscova, sub îndrumarea lui Piotr Naumovici Fomenko.

Anterior, Budes a studiat filosofie la Universitatea din București. De-a lungul carierei sale, el a ocupat funcția de selecționer la Festivalul Național de Teatru Independent în 2013 și a fost asistent de regie pentru producții notabile, inclusiv ”Năpasta” de I.L. Caragiale, regizat de Cristi Juncu în 2012.

În plus, Budes a fost un traducător dedicat din 2003, aducând în limba română lucrări din limbile rusă, engleză și franceză, inclusiv opere ale autorilor consacrați precum Samuel Beckett și Mihail Bulgakov.

A contribuit semnificativ la îmbogățirea repertoriului teatral românesc prin traducerile sale, oferind publicului acces la opere internaționale esențiale.

Citește și Regizorul Arcadie Spoială a murit la doar 36 de ani după ce o creangă a căzut peste cortul în care se afla VIDEO!

A fost pasionat de teatru încă din copilărie

Bogdan Budes a avut o pasiune pentru teatru încă din copilărie, despre care povestea într-un interviu pentru Money.ro. Chiar dacă nu și-a exprimat visurile de mic, el a fost activ în scena de amatori, jucând și scriind piese pentru vecinii săi.

”Eu nu-mi amintesc să fi avut visuri, așa cum au copiii, de obicei… dar, ținând cont de ce fac acum, da, făceam teatru, de mic”, a povestit el.

De asemenea, regretatul regizor și-a adus aminte cu drag, la vremea aceea, de momentul când a realizat un spectacol bazat pe ”Fefeleaga”, cu muzica lui Morricone, și de prima sa piesă, ”Ana și cowboy-ul”, scrisă în copilărie.

În ciuda succesului său profesional, Bogdan Budes rămânea adânc ancorat în amintirile și emoțiile primei sale întâlniri cu teatrul. Moartea sa este o pierdere imensă pentru lumea artistică, care își va aminti de el nu doar prin realizările sale profesionale, ci și prin pasiunea și dedicarea cu care a tratat fiecare proiect în parte.

Citește și Regizorul Ioan Cărmăzan și văduva Dana Nicolaescu s-au împăcat. Cine ar fi potrivit în rolul lui Sergiu Nicolaescu: ”Până nu îmbătrânește!”. Cât costă filmul EXCLUSIV!

Parteneri
De ce nu poate fi înmormântat Gigi Mulțescu în locul unde și-ar fi dorit familia. Soția fostului mare fotbalist a spus totul
Redactia.ro
Ce etnie are, de fapt, Theo Rose. Jurata de la Vocea României a mărturisit fără perdea: „N-am ieșit cu fuste...”
Click.ro
Când se opresc ploile. Cum arată prognoza meteo după ce ploile torențiale au provocat inundații grave în estul României
Digi24
Poza cu vedeta GOALĂ la duș a scăpat pe net! Ce tatuaje INTIME are: S-au văzut TOATE
Vocea.biz
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Alertă pentru bugetari! Pierd un privilegiu important
EVZ.ro
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Spynews
Ora de iarnă 2024. UE a luat decizia. Se mai schimbă ora în weekend?
Capital.ro
S-au despărțit cu mare scandal și abia acum au finalizat divorțul! Ce se va întâmpla cu fetițele lor după ce vedeta și-a acuzat soțul că le-a răpi
Avantaje
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
Mediaflux
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Spynews.ro
Planta menționată în Biblie, recunoscută pentru capacitatea sa de a contribui la „purificarea trupului, a sufletului și a minții"
Realitatea.net
E scandal între ispita Mădălina și Dani Ungureanu de la Insula Iubirii. Ce acuzații grave îi aduce bărbatul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro