Doi soți din Arad, la un pas de moarte după ce au fost diagnosticați cu botulism. Ce aliment le-a provocat această intoxicație periculoasă

Doi soți din Arad, la un pas de moarte după ce au fost diagnosticați cu botulism.  Ce aliment le-a provocat această intoxicație periculoasă
Pacienți diagnosticați cu botulism în Arad. Sursă foto ilustrativă: Piero CRUCIATTI / AFP / Profimedia

Momente înfiorătoare pentru doi soți din Arad care au fost diagnosticați cu botulism, o intoxicație acută pentru care nu există tratament în România. După ce s-au prezentat la medic cu simptome foarte grave, cadrele medicale au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a face rost de serul antibotulinic pentru a le salva viața.

Pacienții s-au prezentat de urgență la UPU Arad

O familie din Arad și-a văzut moartea cu ochii după ce a consumat șuncă și a început să se simtă dintr-o data rău. Potrivt primelor informații, bărbatul a prezentat stări de greață, vărsături și tulburări de vedere, simptomele specifice unei crize de botulism.

Din păcate, în ciuda faptului că au mai existat persoane cu această problemă de sănătate, în România nu există ser antibotulinic. Totuși, cu intervenția exemplară a DSP Arad, ISU Arad, DSU Bucureşti şi al Ministerului Sănătăţii, medicii au reuşit să găsească ser antibotulinic în Republica Moldova.

„Ieri, a fost o zi contracronometru atât pentru mine, cât şi pentru colegii din cadrul Compartimentului Boli Infecţioase Adulţi II! Deoarece serul antibotulinic lipseşte momentan din unităţile sanitare, am început lupta căutărilor împreună cu colegii de la DSP Arad, ISU Arad, DSU Bucureşti şi, nu în ultimul rând, Ministerul Sănătăţii, prin oameni devotaţi care au făcut tot posibilul şi au găsit serul în Republica Moldova, într-un timp de 6 – 7 ore.

O echipa de la ISU Arad a plecat aseară spre Iaşi şi o altă echipă de la ISU Iaşi a plecat spre Arad, iar undeva pe la mijlocul distanţei s-a realizat transferul serului ca să ajungă până în această dimineaţă la spital şi să fie administrat celor doi pacienţi”, a declarat Lenuţa Timiş, director medical SCJU Arad, potrivit Agerpres.

Care este starea pacienților în prezent

Aceasta a explicat că serul antibotulinic le-a fost administrat pacienților, urmând ca aceștia să rămână sub supraveghere medicală. Medicul le-a mulțumit colegilor pentru mobilizarea de care au dat dovadă în vederea salvării celor doi soți.

„Le mulţumesc tuturor celor care ieri şi astăzi ne-am unit forţele şi am făcut o echipă puternică pentru a salva. Nu în ultimul rând, mulţumesc colegilor din Republica Moldova care în timp record ne-au pus la dispoziţie serul antibotulinic”, a adăugat transmis Lenuţa Timiş

Botulismul este o boală rară, paralitică, ce poate deveni fatală, generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum. Boala se manifestă prin lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală și dificultăți de vorbire. Acestea pot fi urmate de o slăbiciune a mușchilor brațelor, pieptului și picioarelor. În gneral, boala nu afectează starea de conștiență și nu cauzează febră.