Doi bărbați din Mureș au fost condamnați de către judecătorii ieșeni pentru trafic de persoane. Aceștia le promiteau oamenilor locuri false de muncă în Germania. Cei doi au de achitat despăgubiri de mii de euro.
Cei doi bărbați ce provin din județul Mureș au fost condamnați ieri de magistrați, după o țeapă cu locuri de muncă în construcții. Aceștia le promiteau oamenilor locuri de muncă cu multe avantaje, în Germania. Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat pe Gheorghe Sebastian Feher la 7 ani de închisoare, pentru trafic de persoane.
În același timp, Tiberiu Feher a fost acuzat și el de trafic de persoane, însă a primit doar 3 ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, cei doi bărbați au fost puși de către judecători să achite despăgubiri în valoare de câteva mii de euro victimelor.
În total, aceștia au de plătit suma de 21.400 de euro, dar și 10.000 de lei, daune materiale și daune morale. Procesul celor doi a început pe 15 septembrie 2017. Tot scandalul a început în anul 2014. Atunci, 12 persoane au depus plângere la autorități. Aceștia au plătit mii de euro pentru a prinde un loc de muncă în Germania, însă nu au primit nimic.
Cei 12 ieșeni li s-au adresat celor doi bărbați, care le-ai fi promit locuri de muncă în construcții. Cu toate acestea, oamenii s-au ales cu banii furați și fără loc de muncă. Avocatul celor doi a fost contactat de reporterii „BZI” pentru declarații. Acesta a spus că este vorba despre o neînțelegere și că ei doar au picat la mijloc.
„Clienții mei au căzut la mijloc. Acolo a fost vorba despre niște firme care recrutau forță de muncă pentru Germania. Printre firmele respective se făceau genul acela de «țepe», adică luau niște taxe pentru consultanță, pentru oferte de muncă și nu-i mai trimiteau pe doritori, îi țineau câte un an-doi așa. La un moment dat, s-a ivit, în colaborare cu o firmă din Satu Mare, o ofertă, în care cei doi clienți ai mei aveau nevoie de muncitori calificați în domeniul construcțiilor, care să vină și să-și desfășoare activitatea în calitate de persoane fizice autorizate. Asta, deoarece, în Germania, la momentul respectiv, nu se puteau face contracte pentru cetățenii români și trebuia găsită o formă juridică de genul PFA. Pe acest fir a fost făcut dosarul acesta”, a declarat ieri avocatul Vasile Rareș Biro, din cadrul Baroului Mureș.