Documentele secrete de război ale rușilor, capturate în Ucraina. Care e planul lui Vladimir Putin
O serie de documente secrete de război ale rușilor au fost capturate de armata ucraineană. Documentele descriu planul lui Vladimir Putin. Se pare că războiul în Ucraina a fost aprobat încă din 18 ianuarie, fiind specificat pe acele documente numărul de zile cât ar fi urmat să dureze „operațiunea”, dar și în ce perioadă.
Documentele secrete de război ale rușilor, capturate în Ucraina
Documentele secrete de război ale rușilor au fost capturate în Ucraina. Armata ucraineană a intrat în posesia unor hârtii ce conțin planuri clare și aparțin unei unități din grupul tactic al brigăzii 810 a Flotei rusești din Marea Neagră.
În acele planuri se indică că misiunea militarilor ruși trebuia să dureze 15 zile, în intervalul 20 februarie – 6 martie, conform agenției ucrainene unian.
Printre acele documente se regăsesc, de asemenea, și hărți, misiunea de luptă, tabele cu indicative de apel și semnale de control, lista de personal etc. Acele documente au fost aprobate în 18 ianuarie 2022, iar „operațiunea” ar fi urmat să dureze 15 zile, în perioada 20 februarie și 6 martie.
Unitatea rusească urma să acționeze alături de regimentul 177 al Flotei Mării Negre, având misiunea de a prelua controlul asupra Melitopol.
„Deci, când mai auziți încă odată că unul dintre prizonieri spune că a venit să studieze și s-a rătăcit – să nu-l credeți! Știau, au planificat și pregătit cu atenție. Și mai spunem un lucru invadatorilor ruși: lăsați aici echipamentele și documentele secrete, ele vor fi necesare, în primul rând pentru apărătorii noștri și, în al doilea rând, pentru (tribunalul internațional) de la Haga”, a comentat armata ucraineană.
Ce spune ministrul de Externe Bogdan Aurescu despre un atac nuclear al Rusiei
În plin război cu Ucraina, Vladimir Putin a lansat și amenințarea cu arme nucleare. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, este de părere că amenințarea liderului rus cu armele nucleare este una serioasă și că el se folosește de ea tocmai pentru că invazia din Ucraina nu se desfășoară așa cum era plănuit.
Chiar și așa, ministrul a spus că „nu ar trebui să există un astfel de risc și nu cred că se pune problema folosirii armelor nucleare pentru că sunt arme de distrugere în masă”.
„(…)Din punctul meu de vedere, în mod normal, nu ar trebui să există un astfel de risc și nu cred că se pune problema folosirii armelor nucleare pentru că sunt arme de distrugere în masă, care au caracter nediscriminatoriu și care produc efecte distructive nu numai asupra celui împotriva căruia sunt folosite, ci și asupra celuia care le folosește”, a declarat Bogdan Aurescu la Digi24.
Vladimir Putin i-a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să ridice gradul de alertă pentru forțele nucleare, după ce a acuzat „declarații agresive din partea țărilor NATO”.