DOCUMENT. Reguli noi pentru cetățenii care vin în România. Cine intră, de fapt, în carantină

DOCUMENT. Reguli noi pentru cetățenii care vin în România. Cine intră, de fapt, în carantină
Reguli noi pentru cetățenii care vin în România

Autoritățile din România au stabilit noi reguli după care vor intra sau nu în carantină cetățenii care se întorc din țările Uniunii Europene. Lista se actualizează ăn fiecare zi de luni, iar calculul este unul destul de complicat.

Reguli noi pentru cetățenii care vin în România

Așadar, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat vineri Hotărârea nr. 33, stabilind noi criterii de exceptare de la măsurile de izolare/carantină aplicate persoanelor care sosesc din țările membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European, precum și aprobarea listei țărilor terțe pentru care se aplică exceptarea.

Persoanele care sosesc în România din statele membre UE și ale Spațiului Economic European sunt exceptate de la măsurile de izolare/carantină dacă rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori din țara respectivă este mai mică sau egală cu cea înregistrată în România, în perioada similară, potrivit Hotărârii nr. 33, publicată de Grupul de Comunicare Strategică.

Reguli noi pentru cetățenii care vin în România
Reguli noi pentru cetățenii care vin în România

Numărul de noi îmbolnăviri la suta de mii de locuitori trebuie să fie mai mic sau egal cu el din România, pentru a nu intra în carantină

În baza acestui criteriu, Institutul National de Sănătate Publică stabilește lista țărilor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European pentru care persoanele care sosesc în România din acestea sunt exceptate de la măsurile de izolare/carantină pe care o supune aprobării Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Lista se actualizează săptămânal, în fiecare zi de luni, de către Institutul National de Sănătate Publică, se aprobă de Comitetului Național pentru Situații de Urgență și se publicată pe site-ul www.insp.gov.ro.

În adoptarea Hotărârii CNSU numărul 33 din 2 iulie s-a ținut cont de recomandarea Consiliului Uniunii Europene cu numărul 2020/0134 (NLE) privind restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE, dar și de recomandările formulate prin Hotărârea nr. 20 din 01.07.2020, a Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României. Hotărârea CNSU poate fi consultată AICI.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI