DOCUMENT. Informare privind Starea de Urgență. Ce măsuri propune președintele Klaus Iohannis

Ce măsuri propune președintele Klaus Iohannis. Inquam Photos / George Călin

Astăzi, 9 iulie, președintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului o informare de 58 de pagini, cu privire la acțiunile ce au fost demarate în timpul celor două luni în care a fost instituită Starea de Urgență în România. Documentul cuprinde și măsurile care se impun pentru a îmbunătăți capacitatea de răspuns a statului în fața crizei pandemice.

Ce măsuri propune Klaus Iohannis

În documentul care se întinde pe 58 de pagini, președintele României, Klaus Iohannis vorbește despre reforma sanitară, combaterea fake-news-urilor, despre un cadru normativ modern și coerent, și mai ales despre pregătirea noului an școlar în condiții de siguranță.

„Am transmis astăzi Parlamentului, conform legii, informarea privind starea de urgență instituită pe întregul teritoriu al României prin cele două decrete, semnate pe 16 martie și, respectiv, 14 aprilie.

Documentul prezintă în mod sintetic și transparent acțiunile și inițiativele pe care le-am avut pe perioada stării de urgență pentru a atinge obiectivele prioritare urmărite, respectiv protejarea sănătății cetățenilor, limitarea efectelor pandemiei, protejarea și relansarea economiei. Totodată, documentul propune și o serie de măsuri menite să îmbunătățească în viitor capacitatea de răspuns din partea statului în fața unor provocări similare“, a declarat Iohannis.

Potrivit documentului, instituirea Stării de Urgență a fost determinată de:

 • evoluția situației epidemiologice internaționale la nivelul a peste 150 de țări, la momentul respectiv existând 160.000 de persoane infectate și peste 5.800 de decese;
 • experiența țărilor grav afectate de evoluția virusului, concretizată în măsurile cu impact pozitiv luate de acestea în limitarea răspândirii noului coronavirus: acțiuni în planul sănătății publice, concomitent cu limitarea sau întreruperea activităților socio-economice neesențiale, prin restrângerea exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale, fără de care celelalte acțiuni desfășurate nu ar fi avut efectul scontat;
 • instituirea unor măsuri excepționale la nivelul statelor europene, în principal cele limitrofe, dar și cele cu comunități mari de cetățeni români, în scopul prevenirii răspândirii comunitare a infecției;
 • dinamica situației epidemiologice pe teritoriul României și evaluarea riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare, cu potențial de creștere masivă a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2.

DOCUMENT. Informarea privind Starea de Urgență

„Pentru a răspunde eficient unei situații de criză, instituțiile trebuie să colaboreze și să se coordoneze în acțiunea lor publică, fie că este vorba de ministere și/sau agenții, fie că este vorba de relația dintre Guvern și Parlament“, precizează șeful statului.

Iată câteva măsuri necesare pentru a preveni și întări capacitatea de răspuns a statului:

 • Dialog structurat între sistemele publice și acțiuni interinstituționale coordonate;
 • Reformarea și digitalizarea administrației, profesionalizarea funcției publice;
 • Colaborarea constantă între autorități și societatea civilă în beneficiul cetățenilor;
 • Parteneriat autentic între mediul de afaceri și autorități;
 • Identificarea modalităților de combatere eficientă a știrilor false și dezinformării;
 • Realizarea unei infrastructuri sanitare funcționale;
 • Relansarea economică și continuarea măsurilor de sprijinire a domeniilor competitive;
 • Pregătirea noului an școlar în condiții de maximă siguranță. Accelerarea reformelor în sistemul educațional;
 • Securitatea cetățenilor și creșterea capacității administrative a instituțiilor;
 • Necesitatea elaborării unui cadru legislativ coerent și modern în privința măsurilor excepționale.

Găsiți DOCUMENTUL complet AICI.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI