Doctor celebru din România, avertisment crunt în emisiunea lui Cătălin Măruță: ‘E vina liderilor de opinie’

Doctor celebru din România, avertisment crunt în emisiunea lui Cătălin Măruță: ‘E vina liderilor de opinie’
Avertismentul unui medic din România pentru valul 4

Un doctor din România vine cu un avertisment pentru cetățeni. Ce declarații a făcut specialistul în transmisiune directă în emisiunea lui Cătălin Măruță de la Pro TV? Iată mai multe detalii!

Avertisment din partea unui medic

Adrian Marinescu a intrat în direct pentru a discuta despre ce se petrece cu românii în valul 4 al pandemiei de corovirus. Acesta a vorbit și despre cele trei categorii de cetățeni care au ieșit în prim-plan în contextul crizei sanitare. Vestea proastă este că cifrele din dreptul infectărilor și deceselor sunt din ce în ce mai mari și se pare că nu vor scădea în viitorul apropiat.

„Din păcate, în ultimele săptămâni au tot crescut prezentările. În fiecare săptămână avem cu tot mai mult în dreptul cifrelor. Ce reușim să eliberăm la externare (n.r. pacienți) se ocupă de cei care stau în camera de gardă. Avem o problemă cu toate locurile din spital pentru că sunt mulți pacienți cu forme grave. Situația va mai dura și în săptămânile viitoare”, a declarat specialistul.

Explicațiile specialistului

Cel din urmă a răspuns și semnelor de întrebare ale multor români vizavi de numărul care a explodat imediat după sezonul cald. De asemenea, a subliniat ce ar fi putut fi făcut ca această situație să nu ne prindă iar din urmă.

„Explicația e simplă. Fiecare din valuri vine cu o variantă virală. Varianta din Marea Britanie a avut o curbă unde cazurile s-au pierdut, întotdeauna va exista un astfel de val. Acum a ajuns varianta Delta. Ar fi trebuit să luăm în calcul asta, iar noi am încercat să spunem.

E foarte simplu de explicat. Cred că sunt mulți oameni sceptici cu tot ce înseamnă pandemia. Cred că populația României se împarte în trei: cei care pleacă de la datele științifice care s-au vaccinat, cei care oricum sunt anti-vacciniști și nu au făcut nici de gripă și ceilalți care sunt indeciși”, a spus medicul.

„Un rol important l-au avut liderii de opinie”

Adrian Marinescu este de părere că liderii de opinii sunt cei care au adus multe necunoscute românilor și nu au venit cu clarificări, născându-se astfel categoria celor indeciși. Aceștia nu sunt adepții conspirațiilor, ci temători cu privire la diverse scenarii nerezolvate nici acum de autorități.

Medicul nu a încurajat abordarea tombolelor sau a altor lucruri primite de români pentru administrarea serului, dar a susținut că acestea au adus totuși un plus de vaccinați din procentul actual.

„Un rol important l-au avut liderii de opinie care au indus mult prea multe semne de întrebare fără să aducă prea multe lucruri clare. Aici e foarte interesant. Medicii nu ar fi mers pe ideea de mici cu muștar și tombole pentru vaccin. Astfel de lucruri au dus în teorie la un număr mare de vaccinare, dar asta nu înseamnă că trebuie să-l folosim.

Nu cred că aceste lucruri rezolvă într-o mare măsură. Noi putem vedea ce se întâmplă cu colegii de serviciu, vecinii de palier, cei care sunt vaccinați și cei nevaccinați. În terapie intensivă procentul cu cei cu schema completă este de doar 5%, restul este reprezentat de cei din celelalte tabere.

Toți care au avut forme severe și au trecut cu bine regretă că nu s-au vaccinat. Asta se poate verifica. Reacțiile adverse care își fac apariția au fost de obicei imediate, dar sunt aproape inexistente reacțiile la distanță de luni, ani de zile. Avem deja 10 luni de când vorbim de campania de vaccinare și nu există nicio dovadă de astfel de cazuri. Restul sunt doar teorii”
Adrian Marinescu, medic infecționist al Institutului Matei Balș din București (Sursa: ‘La Măruță’ – Pro TV)

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI