Doar doi elevi ai liceului premiat de președintele Iohannis au intrat la Bacalaureat. Unul dintre ei a picat BAC-ul în prima sesiune

de: Ștefan R. Apostol
10 10. 2024

Suntem deja în noul an școlar 2024-2025, iar haosul creat de noile schimbări se resimt, încă din prima zi. Din păcate, același haos a fost și în anul școlar trecut, totul culminând cu erorile de notare și numărul mic de candidați care luau examenele de Bacalaureat. Conform celor mai recente date, doar doi elevi ai liceului premiat de președintele Iohannis au intrat la Bacalaureat, iar unul dintre ei a picat BAC-ul în prima sesiune.

Ministerul Educației, haosul educațional, și rezultatele slabe de la Bacalaureat

Finalul anului școlar trecut a culminat cu cele 2 sesiuni de Bacalaureat, cea din vară și cea din toamnă. Bilanțul, din păcate, este unul dezastruos pe toate planurile.

Din statistica recentă, aflăm că au fost peste 12 mii de note greșite și modificate la sesiunea din toamnă, spre exemplu. Tot atunci s-au înregistrat cele mai multe contestații depuse din ultimii 9 ani de examene.

Rata de promovare a examenului a fost de 32,3%, în aceeași sesiune de toamnă, iar în sesiunea din vară era un procent de doar 29,3%, de altfel cea mai mică rată de promovare din ultimii 5 ani, cel puțin.

Așadar, cu părere de rău, sistemul educațional românesc, este într-un declin spectaculos, odată cu modificările aduse sistemului de predare. În același timp, randamentul celor care termină clasa a XII-a și dau examenele de BAC a scăzut extrem de mult, și ceea ce se anunță pentru anul școlar 2024-2025 este un scenariu apocaliptic.

Doar doi elevi ai liceului premiat de președintele Iohannis au intrat la Bacalaureat

Printre cei care au reușit, totuși, să promoveze examenele de BAC din sesiunile trecute, se numără doar doi elevi ai liceului premiat de președintele Iohannis. Cei doi au intrat la Bacalaureat, unul dintre ei fiind respins în sesiunea din vară. Liceul despre care vorbim se află în comuna Mihai Viteazu, și este vorba despre Liceul Tehnologic de aici.

Cadrele didactice de aici, cu ceva vreme înainte de startul examenelor, erau premiați de Klaus Iohannis pentru meritele excepționale pe care acești dascăli le-au avut. Ironic, sau nu, rezultatul la finalul sesiunilor de BAC, dovedește dacă aceste merite au fost, sau nu, reale.

De fapt, premierea cadrelor didactice de aici s-a făcut pe baza rezultatelor acestora în dezvoltarea unității de învățământ, în baza unor proiecte pe fonduri europene sau naționale, și în niciun caz pe baza modului în care și-au învățat elevii. Deși meritoriu acest demers, ce a dus la dezvoltarea și modernizarea instituției, rezultatele obținute de elevi nu relevă deloc aceste realizări.

Se anunță haos și mai mare în anul școlar 2024-2025

Dar, lăsând în urmă dezastrul de la BAC-ul 2024, ar trebui să ne uităm la ceea ce se preconizează pentru noul an școlar, și nu se întrevede nimic bun.

Conform cadrelor didactice, modificarea perioadei pentru examenele de la Evaluarea Națională și Bacalaureatul de anul viitor nu face altceva decât să adauge încă un strop de haos în ceea ce există deja.

Conform celor de la Edupedu.ro, cadrele didactice de la Colegiul „Sfântul Sava” din Capitală au trimis o scrisoare deschisă ministrului Ligia Deca, în care acuză aceste modificări, și trăgând un semnal de alarmă cu privire la gestionarea organizării examenelor de anul viitor:

Considerăm că acest fapt constituie o anomalie care va crea disfuncționalități în desfășurarea procesului educațional.

Cadrele didactice vor fi puse în situația – imposibilă din punctul nostru de vedere – de a gestiona cea mai încărcată perioadă din timpul anului școlar (finalizarea acestuia) și de a participa, în același timp, la organizarea examenului național de bacalaureat”, arată cei peste 30 de profesori semnatari, conform Edupedu.

Reamintim că, în urma unui proiect și ulterior Ordin de Ministru, structura examenelor de anul viitor, la Evaluarea Națională și Bacalaureat, s-a schimbat. Astfel că, cel puțin în cazul BAC-ului, s-a stabilit ca organizarea probelor scrise de la BAC 2025 să se facă în timpul cursurilor.

Astfel că, în mod oficial, examenele de BAC vor începe pe 27 ianuarie 2025, cu proba orală la Limba și Literatura Română, iar probele scrise vor avea loc între 10 și 16 iunie 2025. În același OM se mai stabilește că între examenele scrise va exista o zi liberă, conform noului calendar, după cum urmează:

Calendarul examenului național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2025

  • 16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025
  • 27-29 ianuarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
  • 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 20 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor finale

Calendarul examenului național de bacalaureat, sesiunea august 2025

  • 14-21 iulie 2025: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 4-5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 6 august 2025: ⁠Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 7-8 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 11 august 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 12 august 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 august 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 14 august 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 18 august 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 19-20 august 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
    26 august 2025: Afișarea rezultatelor finale