Distanța la care trebuie să plantezi usturoiul de toamnă. Așa te vei bucura de cele mai bune rezultate

de: Ștefan R. Apostol
10 08. 2023

Grădinarii experimentați știu că usturoiul se plantează cel mai bine toamna. Astfel, bulbul are timp să încolțească rădăcini bune, dar nu suficient timp pentru a produce frunze.Cu toate astea, este importantă distanța la care trebuie să plantezi usturoiul de toamnă. Citește mai departe și află aceste detalii.

Usturoiul este ușor de cultivat

Usturoiul este cel mai ușor de cultivat într-o grădină și pentru a încuraja apariția celor mai mari bulbi, este important să acordați atenție distanțării usturoiului.

Dacă cățeii sunt plantați prea aproape unul de altul, bulbii nu vor avea dimensiunea necesară. Prea depărtați și nu vă maximizați spațiul din grădină.

Vezi și: Primele 3 lucruri pe care trebuie să le faci primăvara, în grădină. Sfaturi pentru o recoltă bogată

Mai jos veți descoperi recomandări ale grădinarilor experți pentru cea mai bună spațiere pentru soiurile de usturoi cu gât dur și cu gât moale într-o grădină îngropată, într-un pat supraînălțat sau într-un recipient.

De asemenea, veți afla mai multe despre factorii care influențează distanța la care trebuie plantat usturoiul.

Care este distanța la care trebuie să plantezi usturoiul de toamnă

Usturoiul este un membru al familiei Allium și este înrudit cu legume precum ceapa, prazul și usturoiul elefant.

Există o serie de factori care pot avea un impact asupra spațierii usturoiului în paturi supraînălțate, grădini îngropate și chiar în containere.

Strategia de spațiere constă în plantarea cățeilor de usturoi în formă de grilă, la o distanță de 15 cm între ei.

Solul trebuie să fie foarte fertil și această spațiere produce o mulțime de bulbi de dimensiuni medii și mari în vara următoare.

Dacă doriți să cultivați bulbi cât mai mari, plantați cățeii de usturoi la o distanță de 15 cm între ei, cu 10-12 cm între rânduri.

Rețineți că o spațiere mai strânsă, la o distanță de 5 până la 10 cm, duce la bulbi și căței mai mici, dar la o producție globală mai mare. Atunci când luați în considerare spațierea usturoiului, trebuie să vă evaluați obiectivele.

Cât de departe să plantezi usturoiul în containere

Grădinarii care locuiesc în apartamente, condominii sau proprietăți de închiriat pot dori să planteze usturoiul în ghivece sau în paturi de usturoi din material textil.

Puteți cultiva usturoi în containere pentru bulbi sau chiar pentru usturoi verde, frunzele aromate ale plantei de usturoi.

Vezi și: Cum să scapi de mirosul de usturoi. Nu vei mai proceda altfel după ce afli acest secret

În orice caz, asigurați-vă că umpleți ghivecele cu un amestec bogat de amestec pentru ghiveci de înaltă calitate și compost. De asemenea, lucrați cu un îngrășământ organic granular pentru a asigura un aport constant de nutrienți.

Grădinarii îți explică distanța la care trebuie să plantezi usturoiul de toamnă

Dacă cultivați usturoi în ghivece pentru bulbi, spațiați cățeii la o distanță de 10 cm unul de celălalt.

Odată ce ghiveciul este plantat, izolați suprafața solului cu 5 – 6 cm de paie sau frunze mărunțite și mutați ghiveciul într-un loc cu soare.

Odată ce temperaturile scad, la sfârșitul toamnei, grădinarii cu climă rece trebuie să izoleze în jurul ghiveciului cu paie sau frunze. Puteți folosi chiar și folie cu bule!

Cât de departe să plantezi bulbii de usturoi

După cum s-a menționat mai sus, tipurile de usturoi cu gât dur produc scapii sau tulpini de flori la începutul verii.

Cei mai mulți grădinari le taie pentru a promova bulbi mari, dar puteți lăsa să crească unele și să recoltați bulbii.

Bulbii sunt cățeii mici care se formează în partea de sus a tulpinii. Aceștia pot fi mâncați sau plantați.

Bulbililor le ia doi-trei ani pentru a crește într-un bulb de usturoi de dimensiuni normale, dar este o modalitate ușoară și ieftină de a produce mult usturoi.

Vezi și: Cum se plantează corect usturoiul toamna. 9 trucuri utile din partea grădinarilor adevărați

Pregătiți patul de grădină așa cum ați face-o pentru căței de dimensiuni normale, adăugând compost sau gunoi de grajd învechit, precum și îngrășământ vegetal.

Plantați bulbii astfel încât să fie la o adâncime de aproximativ 2,5 cm și la o distanță de 2,5 până la 2 cm unul de celălalt.

Marcați bine patul pentru că atunci când răsar primăvara plantele sunt destul de mici, ca un fir de iarbă, și le puteți rata cu ușurință.

Mulciți cu un centimetru sau doi de paie pentru a proteja patul peste iarnă. În primăvară, trageți cu grijă mulciul înapoi pentru a permite lăstarilor să crească.

Recoltați la mijlocul verii, când recoltați bulbii de usturoi de dimensiuni normale, și depozitați-i până când sunteți gata să plantați din nou în toamnă.

Replantați din nou la mijlocul toamnei spre sfârșitul toamnei, plantându-i la o distanță de 10 până la 15 cm unul de celălalt.

Cât de adânc să plantezi usturoiul

Distanța dintre fiecare cățel nu este singurul aspect de luat în considerare. Veți dori, de asemenea, să plantați usturoiul la adâncimea potrivită

Cățeii de usturoi trebuie plantați astfel încât partea superioară a cățelușului să se afle la 2,5 cm sub suprafața solului.

Dacă plantezi cuișoarele la o adâncime prea mică, deseori se întâmplă ca acestea să fie distruse de iarnă.

Grădinarii din zonele mai blânde, unde temperaturile scăzute nu reprezintă o problemă, ar putea dori să planteze cățeii de usturoi la doar 2,5 cm adâncime.

Odată plantați, acoperiți patul de usturoi cu 5 – 6 cm de paie sau frunze mărunțite pentru a izola patul pentru iarnă.

În primăvara următoare, va trebui să pansați plantele de usturoi cu o aplicare de făină de sânge când acestea au o înălțime de aproximativ 30 de centimetri.

Asigurați o umiditate consistentă și udați în profunzime săptămânal, dacă nu a plouat. Dacă cultivați usturoi cu gât dur, tăiați scapulele cu foarfecele de grădină odată ce se încolăcesc.

Recoltați bulbii când aproximativ jumătate din frunze s-au îngălbenit. Usturoiul se vindecă timp de cel puțin 3 până la 4 săptămâni pentru a dezvolta aroma și calitatea de depozitare pe termen lung.

Iată 4 puncte de care trebuie să țineți cont atunci când decideți la ce distanță să plantați cățeii de usturoi:

Cum influențează dimensiunea grădinii spațierea usturoiului

Grădinarii cu mult spațiu de cultivare își pot permite să planteze usturoi la o distanță care să încurajeze bulbi mari. Cei cu grădini mici sau care cultivă în ghivece au de ales.

Ei pot planta usturoiul la distanța ideală pentru bulbi mari sau pot planta un pic mai aproape.

Plantarea cățeilor de usturoi aproape unul de celălalt duce la bulbi și căței de dimensiuni mai mici, dar la o recoltă generală mai mare.

Dacă aveți de gând să plantați usturoiul mai aproape decât distanța recomandată, asigurați-vă că asigurați condiții ideale de creștere.

La fel ca în cazul celor mai multe soiuri, solul ideal pentru cultivarea usturoiului este un lut fertil, bine drenat, cu un pH între 6,0 și 7,0.

În primul rând, adăugați în sol câțiva centimetri de compost sau gunoi de grajd învechit, precum și un îngrășământ vegetal organic granular.

Apoi, asigurați o umiditate constantă plantelor pe tot parcursul sezonului de creștere. De asemenea, îndepărtați orice buruieni care răsar pentru a reduce concurența pentru lumină, apă și nutrienți.

Tipul de usturoi influențează spațierea plantelor

Există două tipuri de usturoi pe care le puteți planta: usturoi cu gât moale și usturoi cu gât tare. Acestea variază în ceea ce privește rezistența la frig, mărimea și formarea cățeilor și producția de scapule de usturoi.

Usturoiul softneck nu este la fel de rezistent la frig ca soiurile hardneck și, prin urmare, este cultivat mai ales de cei care locuiesc într-un climat blând.

Fiecare bulb de usturoi softneck este plin de cuișoare și, spre deosebire de soiurile hard neck, nu dezvoltă o tulpină centrală de înflorire, numită scape.

Vezi și: A pus usturoi peste florile din grădină și nu i-a venit să creadă ce s-a întâmplat în 24 de ore. Trucul mai puțin știut

Usturoiul cu gât moale are o durată lungă de păstrare, bulbii putând rezista până la un an dacă sunt depozitați la temperatura și umiditatea relativă adecvate.

Anumite tipuri de usturoi cu gât dur și cu gât moale produc bulbi de dimensiuni uriașe. Usturoiul porțelanat, ca și Music, produce bulbi mari și este mai bine să fie distanțat la cel puțin 15 – 20 cm.

Soiurile Rocambole, precum Spanish Roja, sunt, de asemenea, îndrăgite pentru bulbii lor mari și produc cei mai mari bulbi atunci când sunt distanțate la 15 – 20 cm.

Plivirea grădinii are impact asupra spațierii usturoiului

Strategia de erbicidare este să smulgeți buruienile imediat ce apar. Dacă aveți de gând să folosiți o sapă de grădină, sau o altă unealtă de plivit, este posibil să doriți să lăsați un pic mai mult spațiu între plantele de usturoi pentru a acomoda unealta.

Nu doriți să deteriorați tulpinile sau frunzele plantelor de usturoi atunci când pliviți, deoarece acest lucru poate avea un impact asupra creșterii, precum și să introduceți boli ale plantelor.

Vezi și: Cel mai bun fertilizant pentru sol. Cu ce trebuie să hrănești pământul toamna, de fapt

Bolile plantelor pot afecta spațierea usturoiului

Dacă ați avut în trecut probleme cu bolile usturoiului, cum ar fi putregaiul alb, putregaiul pufos sau putregaiul botrytis, nu vă zgârciți la spațiere.

Oferiți plantelor spațiu suficient pentru a asigura o bună circulație a aerului prin frunziș. Plantele supraaglomerate sunt mai predispuse la boli, deoarece frunzelor le ia mai mult timp să se usuce după ploaie sau irigare.

Dacă bolile au reprezentat o problemă în sezoanele de vegetație anterioare, asigurați-vă, de asemenea, că mulciți plantele de usturoi cu câțiva centimetri de paie.

Acest lucru poate reduce la minimum răspândirea organismelor transmise prin sol.