Distanța la care să plantezi varza în grădina ta. Detaliul care face diferența

de: Sabina Anastasia
01 04. 2023

Varza este o legumă de sezon rece, care trebuie pusă în sol fie primăvara, fie toamna. Are o rată de creștere relativ rapidă, astfel încât, dacă o îngrijești cu atenție, te vei bucura negreșit de rod bogat. Știi care este distanța la care să plantezi varza în grădina ta? Explicațiile celor mai experimentați grădinari.

Distanța la care să plantezi varza în grădina ta

Varza poate fi plantată în grădină chiar și cu câteva săptămâni înainte de ultimul îngheț. Nu este la fel de pretențioasă precum alte legume, chiar dacă are nevoie de îngrijire atentă pentru a rodi. În cazul în care folosești semințe de varză, poți să le pui în sol cu șase-opt săptămâni înainte de data preconizată pentru ultimul îngheț.

Nu este nici acum prea târziu pentru a o planta. Varza este o legumă versatilă din acest punct de vedere. Poți pune semințe în grădină chiar și la sfârșitul verii, după finalizarea perioadei caniculare, dacă vrei să ai recoltă toamna. Acum, că am lămurit problema sezonului de plantare, să vorbim despre locul în care vei cultiva leguma.

Plantează varza într-un loc însorit din grădină, în care să dispui de drenaj bun pentru sol. Evită să cultivi această plantă lângă soiuri precum broccoli, fiindcă acestea pot să atragă dăunători. Plantează semințele de varză la o adâncime de 1,5 – 3,3 centimentri, asigurând o distanță de 30-60 de centimetri între plante. Între rânduri, lasă un spațiu de 90-100 centimetri.

Acest detaliu poate face diferența. Dacă ai grijă să lași spațiu suficient între semințele pe care le plantezi și între rândurile de legume, te vei bucura de căpățâni mai mari de varză. Nu va trebui să amplasezi deloc structuri de susținere a plantelor. Bineînțeles, pentru o recoltă bogată, trebuie să ai grijă să asiguri legumelor condițiile potrivite de dezvoltare.

Cât de des trebuie să pui îngrășământ în sol

Varza este iubitoare de lumină, astfel încât cei mai experimentați grădinari îți recomandă să o plantezi într-o zonă din grădină în care este mult soare. Această plantă are nevoie de aproximativ șase ore de lumină solară direct în majoritatea zilelor. Poate tolera și umbra, atât timp cât este ușoară, iar climatul e cald.

Varza preferă un sol argilos, bine drenat și bogat în materie organică, astfel încât, înainte de a introduce semințele în pământ sau înainte de a planta răsadurile, asigură-te că pui suficient compost în regiunea dedicată acesteia. Mai mult decât atât, leguma este o iubitoare a pământurilor cu pH ușor acid spre neutru.

Pentru a te bucura de o producție importantă de varză crocantă și suculentă, este absolut necesar să te asiguri că solul în care se află plantele este umed constant. Dacă nu uzi regulat varza, s-ar putea ca rodul să aibă gust amar sau căpățânile să crească deformate, au explicat grădinarii.

După ce plantezi varza, ai grija ca, o dată la câteva săptămâni, să adaugi compost în sol pentru a-l menține bogat din punct de vedere nutritiv pentru plante. Poți să folosești și un îngrășământ organic pentru legume, dar ai în vedere să aibă un echilibru uniform de azot, fosfor și potasiu.