Una din cele mai populare plante leguminoase din România este varza. Dacă ești un fermier bun știi foarte bine care este perioada propice pentru cultivarea acesteia. Cei mai iscusiți fermieri, când vine vorba de varză, sunt cei din Lungulețu. Ca o comparație, Lungulețu este pentru varză, cum este comuna Dăbuleni pentru pepeni.
Dacă vrei să descoperi secretul unei producții bune fie de cartofi, fie de varză, trebuie să mergi în Lungulețu. Comuna dâmbovițeană Lungulețu este cunoscută ca fiind patria cartofilor și a culturilor de varză din România. Dacă vreți comuna este pentru aceste două culturi așa cum Dăbuleni este patria pepenilor din România.
Aici trăiesc 1000 de producători și 1000 de tractoare, unde oamenii cultivă varză și cartofi de foarte mulți ani. Sătenii din Lungulețu depun enorm de multă muncă în plantarea de cartofi și varză. Ca orice fermier au cheltuieli mari, dar tot ei se ocupă și vânzarea varzei și a cartofilor. Dacă treci prin Lungulețu este imposibil să nu vezi la poarta unui locuitor de aici varză și cartofi.
Majoritatea fac acest lucru din tată-n fiu, iar secretul unei culturi bune de varză l-au moștenit. Majoritatea fermierilor din patria cartofilor și a verzei, în această perioadă sunt ocupați cu însămânțările de varză. În mod tradițional, semințele de varză se bagă în pământ în perioada lunii mai, spun cei din Lungulețu.
Chiar în aceste zile a început însămânțarea pentru producția de vară de varză la Lungulețu. Conform acestora, între 20 și 30 mai este cea mai bună perioadă din an, iar producția de varză va fi una pe măsură. În afară de varza clasică, tot în această perioadă, se mai plantează și semințele de varză creață, gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar și fasole verde.
Tot în această perioadă localnicii din Lungulețu pregătesc varza pentru la iarnă. Dacă mergi mai spre toamnă, vei găsi și butoaiele cu varză murată, făcute tot de consătenii din Lungulețu, tot după o rețetă perpetuată din familie. Majoritatea lungulețenilor fac varza murată în casă, cu incrediente naturale, ceea ce îi dă un gust aparte. Varza rămasă din culturile anterioare este pregătită cu grijă în butoaie de lemn sau de plastic.
Așa că, dacă ai drum prin județul Dâmbovița, oprește-te și în Lungulețu, pentru că aici găsești cea mai bună varză și cei mai buni cartofi din România. La fiecare poartă în fiecare an sunt mormane întregi de cartofi și varză, așa că aveți de unde alege.