Dispar bancnotele din România? Mugur Isărescu a dat verdictul: „Mare atenție”
Tranziția dinspre monedele fizice către cele digitale reprezintă un subiect aprins de discuție la nivel internațional. Există atât avantaje, cât și dezavantaje ale demersului cu pricina. Ce spune guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, despre această temă. Dispar bancnotele din România?
Dispar bancnotele din România?
Deși, în majoritatea statelor, banii fizici continuă să fie utilizați la scară largă, subiectul monedelor digitali continuă să facă furori în spațiul public. Mulți români s-au arătat îngrijorați cu privire la o astfel de schimbare. Există atât părți pozitive, cât și negative ale unei eventuale tranziții digitale pe plan monetar.
Principalul avantaj al utilizării unei monede digitale este reprezentat de reducerea costurilor asociate cu procedurile de imprimare și transport a banilor fizici. Pe de altă parte, problemele de securitate se amplifică în cazul unei astfel de tranziții în cazul monedelor. Totodată, excluziunea financiară se va adânci, ca urmare a lipsei de acces a tuturor cetățenilor la tehnologia necesară manipulării banilor.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit despre tranziția către moneda digitală, atrăgând atenția că demersul trebuie realizat în așa fel încât să nu aducă atingere vieții private a cetățenului.
Mugur Isărescu: „Să nu atingă viața privată”
„Am auzit că dispar banii fizici. Au cam dispărut, dacă plătiți cu cardul. Când Banca Suediei, cea mai veche bancă centrală, a sărbătorit 300 de ani, spuneau înainte că Suedia va deveni prima țară cashless society.
Ajung acolo și întreb cum e cu cashless society. Îmi zice: „Nu mai e! Au lăsat-o mai moale”. Mi-au zis că au vreo 2 milioane de pensionari care nu vor, care vor să plătească în continuare cu numerar.
Astea sunt Bau Bau-ri, iar madame Lagarde a spus foarte clar că, dacă se introduce un digital euro, el va merge în paralel cu bancnota, argumentând acest fapt că o bună parte din populație preferă plățile în bancnote.
În plus, introducerea monedei digitale se face cu mare atenție, să nu cumva să atingă viața privată a oamenilor, să nu fie acolo un computer care să știe ce ai cheltuit, cum ai cheltuit, când ai cheltuit.“, a declarat guvernatorul BNR, într-o conferință de presă.
Teama „cetățeanului transparent”
Principala temere a oamenilor de rând privind tranziția către moneda digitală este reprezentată de imaginea cetățeanului „transparent”, ale cărui acțiuni și tranzacții financiare ar putea fi monitorizate mult mai ușor de către băncile centrale, potrivit analizelor realizate în spațiul public.
Autoritățile internaționale susțin că demersul ar putea să reprezinte un „motor de creștere” pentru economie. Totodată, moneda digitală vine în sprijinul populației, ușurând viața de zi cu zi, potrivit liderilor politici din domeniul finanțelor.
Citește și: Dispar banii în lume? Fenomenul pe care nici bancherii nu îl pot explica
Există, totuși, unele îngrijorări privind o anumită condiționare a banilor digitali. Asta, în contextul în care cheltuirea lor ar putea să fie controlată de către Banca Centrală ce îi va emite.