Astăzi a avut loc la București un summit despre ”Ziua Mondială a Sănătății”, sub patronajul Președintelui Klaus Iohannis. Evenimentul a avut loc la Palatul Cotroceni unde s-a aflat și Directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge. Oficialul OMS a luat cuvântul spunând că România a reușit să demonstreze dedicarea angajaților din domeniul sănătății.
În cadrul evenimentului de astăzi de la Palatul Cotroceni dedicat momentului ”Ziua Mondială a Sănătății”, oaspete de seamă a fost Directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge. Înaltul oficial OMS, printre altele a lăudat sistemul medical românesc pentru rezultatele obținute în această perioadă.
Hans Kluge a mai recunoscut faptul că România a reușit foarte bine să demonstreze capacitatea instituțională, solidaritatea comunității și devotamentul eroic a angajaților din domeniul sănătății.
Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, consideră că România este un exemplu pozitiv în regiune. În același timp oficialul a salutat luarea de măsuri cuprinzătoare în timp util pentru a face față stări de urgență.
”În ciuda faptului că această pandemie continuă să ridice probleme, România a reușit foarte bine să-și demonstreze capacitatea instituțională. Sunt foarte fericit că Belgia mea natală a recunoscut meritele unui medic român din Piatra Neamț, Cătălin Denciu, pe care l-a declarat eroul anului 2020, a declarat oficialul Hans Kluge.
Înaltul reprezentant al OMS a vorbit și despre importanța vaccinării COVID-19. A readus în discuție și faptul că pandemia SARS-CoV-2 a adâncit diviziunea socială.
Un alt subiect atins de Hans Kluge la conferința de astăzi a fost cel al impactului Pandemiei asupra comunităților, dar mai ales asupra sistemelor medicale din întreaga lume. În același timp, așa cum era de așteptat, Hans Kluge a reiterat importanța vaccinării comunităților și a menținerii normelor.
”Impactul va fi resimțit peste luni și ani. Sunt necesare abordări multidisciplinare și sprijin suplimentar din partea comunităților și a sistemelor de sănătate și securitate socială. Serviciile de sănătate au fost destul de grav afectate la nivel global. Milioane de oameni au rămas să suporte greul în termeni de bunăstare emoțională, socială și economică.
Estimările sugerează că, din cauza pierderii locurilor de muncă și a veniturilor, actuala criză împinge gospodăriile stabile anterior în sărăcie. Odată cu vaccinarea și lecțiile învățate în timpul crizei, anul acesta vom putea sărbători această zi cu puțin mai multă speranță și optimism, dar și cu mai multă prudență și îngrijorare.”, a mai declarat oficialul OMS, Hans Kluge.