28 mart. 2023 | 08:07

Directorul CFR Călători, despre pericolul care pândește românii la orice deplasare cu trenul. Care este motivul accidentelor feroviare atât de dese

Politică
Directorul CFR Călători, despre pericolul care pândește românii la orice deplasare cu trenul. Care este motivul accidentelor feroviare atât de dese
Gara de Nord din București Sursă foto: Facebook CFRcalatori.ro

Cel mai recent accident feroviar din Galați a speriat și mai tare populația României, evenimentul petrecându-se la trei săptămâni după accidentul feroviar din Grecia, acolo unde un tren de pasageri s-a ciocnit cu un tren de marfă, fiind provocată cea mai mare tragedie din ultimii zeci de ani, soldată cu 57 de morți și mai mulți răniți. Din păcate, nici România nu stă mai bine în ceea ce privește siguranța călătoriilor cu trenul, iar acest lucru o spune chiar directorul CFR Călători.

Accidentul feroviar din Galați, semnal de alarmă privind proasta funcționare a trenurilor

Din păcate, zilele tecute, un accident înfiorător a fost soldat cu moartea unei femei, conductorul trenului R 7576, după ce o locomotivă a intrat cu viteză într-un vagon de călători pe care urma să-l tracteze. Din păcate, alte trei persoane au fost rănite și au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Starea angajatei care a murit fusese inițial stabilizată, însă aceasta a suferit la spital al cincilea stop cardio-respirator, care de data aceasta i-a fost fatal. Femeia se afla în gara Galați asteptând ajutor și nu știa că acelea vor fi ultimele minute din viața sa.

După cea mai recentă tragedie, ministrul Transporturilor a transmis un mesaj de condoleanțe în memoria angajatei CFR, dând asigurări cu privire la adoptarea unor măsuri care să mărească siguranța angajaților și a călătorilor.

„În urma accidentului feroviar din Galați în care conductorul trenului R7576 și-a pierdut viața, transmit sincere condoleanțe familiei îndurerate.

Ca ministru al Transporturilor, am decis o serie de măsuri menite să crească nivelul de siguranță al călătorilor, dar și al personalului CFR Călători.

De asemenea, vreau ca standardele tehnice în sistemul feroviar să fie asigurate mereu la cei mai buni parametri pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete”, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pe Facebook.

Directorul CFR face lumină în cazul „siguranței” călătoriilor cu trenul

Din păcate, sistemul feroviar din România este depășit, nefiind făcute investiții semnificative de zeci de ani. Oricine se urcă într-un tren CFR poate simți pe propria piele că se întoarce în timp, acest lucru reflectându-se în lipsa condițiilor din trenuri, timpul îndelungat petrecut pe traseu, întârzierile mari, care au loc aproape de fiecare dată și nu în ultinul rând, starea degradată a trenurilor și a căilor ferate.

Recent, directorul CFR Călători a recunoscut că reviziile tehnice sunt făcute cu întârziere, majoritatea fiind efectuate și cu șase luni întârziere. Traian Preoteasa a recunoscut că, odată ajunse în depou, trenurile sunt supuse unor revizii suplimentare.

Cu toate acestea, directorul CFR călători susține că, cel mai probabil, 80% din vagoanele puse în circulație nu au reviziile mari efectuate, ceea ce înseamnă că, un alt accident feroviar se poate ivi oricând.

„Este vorba despre reviziile mari care se fac odată la 5-6 ani. Sunt întârzieri, dar sunt întârzieri, ca să zic așa acceptate. Li se fac în depou verificări suplimentare. Dacă ar fi să scoatem mâine toate locomotivele fără reviziile mari, ar trebui să anulăm 80% din trenuri”, susține directorul CFR Călători, Traian Preoteasa.

Din păcate, afirmațiile sale se confirmă în fapte, căci în mai puțin de două săptămâni, s-au produs două accidente grave, în timp ce în 2022, pe calea ferată au avut loc peste 260 de accidente și peste 300 de incidente, majoritatea cauzate de starea precară a vagoanelor de călători și a locomotivelor, dar și a infrastructurii feroviare.

 

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Milioane de români vor plăti aproape dublu de la 1 ianuarie. Lista prețurilor
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Proprietarii de case și terenuri, obligați să plătească. Taxe majorate cu 38% din 2025. NU scapă nimeni
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro