A început numărătoarea inversă până la Paște, astfel că tot mai mulți români sunt preocupați să facă pregătiri pentru a avea o masa bogată. Pe de altă parte, avertismentele din partea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) nu au întârziat să apară, astfel că cetățenii trebuie să fie foarte atenți la produsele pe care le cumpără, dar și la alte ingrediente pe care le au în bucătărie.
Paul Anghel, directorul ANPC îi sfătuiește pe români să cumpere carne de miel, dar și alte produse care pot fi perisabile doar din locuri sigure, care pot garanta calitatea acestora. Avertismentul vine ca urmare a scumpirii prețurilor la o varietate mare de produse, fapt ce i-ar putea determina pe cetățeni să cumpere din alte surse care ar putea vinde aceste produse la prețuri mai mici.
De asemenea, Paul Anghel le recomandă românilor să evite „portbagajele mașinilor” care pot avea marfă tentantă, însă nesigură, acești comercianți nerespectând normele de siguranță ale produselor, printre care, asigurarea condițiilor optime de transport, depozitarea sau comercializarea acestora.
În plus, clienții care aleg să cumpere din aceste locuri neautorizate, nu vor primi nici măcar un bon de casă care să justifice tranzacția efectuată. Paul Anghel a ridicat același semnal de alarmă și cu privire la sursa de unde vom achiziționa ouăle de Paște, indicând evitarea acestora, dacă nu sunt păstrate în condiții optime, la temperature indicate de specialiști.
„Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine. La spargerea oului, albuşul trebuie să fie de consistenţă densă, transparent, iar gălbenuşul semiglobulos, uşor aplatizat şi bine delimitat de albuş.
În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu uşurinţă şi perfect lizibil, informaţiile privind: categoria de calitate (A) şi de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcţie de greutate), o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului şi data de valabilitate minimă”, a transmis Paul Anghel, prin intermediul unei postări.
Directorul ANPC avertizează cetățenii să nu vopsească ouălele cu alte vopsele decât cele destinate exclusiv pentru uz alimentar. Există situații în care cetățenii inventivi se descurcă cu materiale pe care le au deja în casă, riscându-și în acest fel sănătatea. Astfel, românii trebuie să știe că vopseaua pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile este strict interzisă.
„Atenţie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate”, avertizează directorul general al ANPC.
De asemenea, consumatorii trebuie să studieze cu atenţie eticheta produsului, pe care trebuie să găsească menționat numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiuni de utilizare, data durabilităţii minimale.
Cu privire la achiziționarea produselor de patiserie, a cozonacilor și a altor produse specifice sărbătorii Paștelui, Paul Anghel atrage atenția asupra faptului că locurile de producție trebuie să fie autorizate, iar igiena și curățenia nu trebuie să lipsească. Și în acest caz, consumatorii trebuie să fie foarte atenți la eticheta produsului și la toate mențiunile despre produs existente.