Doctorul Beatrice Mahler, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, trage un semnal de alarmă cu privire la explozia numărului de îmbolnăviri de COVID-19. Aceasta se arată extrem de îngrijorată de suprasolicitarea sistemului medical, temându-se că în viitorul apropiat nu va mai face față.
Medic pneumolog și manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler preconizează un apogeu al numărului de cazuri, cauzat de revenirea din concedii, dar și de migrararea pacienților din provincie către spitalele din Capitală.
Specialistul subliniază faptul că instituțiile medicale au atins aproape capacitatea maximă și îi îndeamnă pe cetățenii care suspectează că au probleme să meargă la control.
Este „efectul concediilor și vacanțelor în București și alte județe” unde se raportează multe cazuri, a explicat dr. Mahler.
„Numărul cazurilor din București e îngrijorător. Săptămâna viitoare poate să fie o provocare pentru sistemul de sănătate din București”, a continuat aceasta.
De asemenea, există spitale care se află într-o “fază de platou”, ceea ce înseamnă că situația este stabilă, dar totodată se confruntă cu un număr mare de internări, inclusiv la ATI:
„Mulți se prezintă pentru evaluare și solicită extrem de mult personalul medical”, a dezvăluit doctorul, la Digi24.
Medicul Beatrice Mahler nu este singurul care atrage atenția asupra haosului ce va pune stăpânire pe sistemul sanitar. Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, avertizează asupra creșterii procentajului testelor pozitive înregistrate după vacanțe.
Acest lucru se datorează faptului că mulți oameni vor renunța la testele făcute pe cont propriu, astfel se va concentra numărul celor realizate de stat. Dovadă sunt rezultatele testelor realizate pe data de 5 septembrie, atunci când au fost realizate în 24 de ore un număr de 22.380 de teste.
Dintre acestea, 13.081 au fost în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.299 la cerere, potrivit medicului Rafila, citat de Digi24.
„Atenție, dacă vom discuta despre o creștere de cazuri în perioada următoare, această creștere va fi dublată și de creșterea numărului de teste (pozitive), dar nu pentru că cineva crește sau scade numărul de teste artificial, ci pentru că ai mai multe persoane care se încadrează în definițiile furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică.
În acest moment, o bună parte din testele care se fac în România se fac la cerere, pentru că sunt multe persoane care au nevoie de aceste teste pentru a merge în vacanță în străinătate. Nu înseamnă că după ce nu va mai exista această cerere, capacitatea de testare a României scade, a precizat profesorul Rafila. Însă laboratoarele private de testare vor rămâne cu o capacitate neutilizată”, a declarat profesorul Rafila pentru Digi24.