După ce resturi din cadavrul unui urs împușcat și tranșat de braconieri au fost descoperite întâmplători, Direcția Silvică Neamț a stabilit un prejudiciu imens pentru astfel de fapte.
Direcția Silvică Neamț a stabilit valoarea prejudiciului cauzat de braconieri pentru împușcarea unui urs. Cel mai probabil, infracțiunea s-a produs pe un fond de vânătoare administrată de aceeași instituție.
Resturile din cadavrul animalului sălbatic au fost descoperite de către un sătean al comunei Tarcău, pe 4 septembrie. Bărbatul a găsit un sac care fusese aruncat sub un pod, acolo aflându-se resturile.
Probele au fost preluate de către polițiști și au deschis un dosar penal pentru infracțiunea de braconaj. După ce se va găsi vinovatul, acesta riscă să plătească despăgubiri în valoare de 40.000 de euro.
„Probele au fost sigilate de organele de poliţie, urmând a fi expertizate conform procedurilor legale. Personalul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ a demarat ancheta în vederea întocmirii unui dosar penal pentru infracţiunea de braconaj. În cazul depistării făptuitorului, acesta riscă plata unei despăgubiri de 40.000 euro către statul român, precum şi închisoare de la 6 luni la 3 ani, sau amendă“, se arată într-un comunicat al Direcţiei Silvice.
Părți ale animalului au fost găsite în zona de confluență a pârâielor Cheia și Tarcău, într-o zonă împădurită dintre satele Cazaci și Brateș, pe raza fondului cinegetic de vânătoare 11 Tarcău. Echipa de cercetare a fost formată din personal silvic și polițiști.
După cercetări, aceștia au stabilit că în saci se aflau blana, capul, toate membrele animalului, coastele, coloana vertebrală și viscerele. Toate acestea aparțineau unui exemplar de urs brun matur.
Autorii faptei au acționat atipic. În majoritatea cazurilor de braconaj, resturile animalelor ucise sunt îngropate. În acest fel, braconierii nu lasă „urme”. Este cert faptul că vinovații nu au fost interesați de blana exemplarului, care poate fi vândută amatorilor, ci doar de carnea animalului sălbatic.
Ursul brun este o specie protejată. Vânarea acestuia este permisă doar pe bază de derogare de la Ministerul Mediului, numai în baza unei documentații conform prevederilor legale sau în situații extreme.
De exemplu, dacă un om este atacat, dacă ursul a făcut pagube însemnate în repetate rânduri sau pentru pericolul producerii unor accidente în interiorul localităților. Direcția Silvică Neamț nu a solicitat derogări pentru vânarea urșilor, în ultimii trei ani, pe nici unul dintre fondurile cinegetice gestionate.