Din ce familie provenea Mioara Roman. Ea și Petre Roman se cunoșteau din copilărie, locuiau în zone de lux din București
Astăzi, 23 februarie, Mioara Roman, în vârstă de 83 de ani, a murit în urma unui stop cardio-respirator, conform anunțului făcut de fiica ei, Oana Roman, pe platformele de socializare. Cu o viață marcată de multiple contribuții în jurnalismul radiofonic și traduceri de prestigiu în domeniul istoriei și civilizației țărilor arabe, Mioara Roman a avut o viață plină de împliniri pe toate planurile. Din ce familie provenea Mioara Roman și ce realizări a avut în plan profesional.
Mioara Roman a avut o bătrânețe plină de probleme de sănătate
În ultima perioadă, Mioara Roman a luptat cu o boală grea, boala Parkinson, care i-a pus la încercare starea de sănătate.
Vezi și: Mioara Roman nu mai este printre noi
Pentru a-i oferi mamei sale cea mai bună îngrijire, Oana Roman a ales să o interneze într-un centru specializat pentru vârstnici, unde a beneficiat de tratament medical adecvat.
Ea suferea și de o degenerare neurocognitivă și avea la activ mai multe accidente vasculare cerebrale.
”A fost cea mai bună decizie pe care puteam să o fac pentru ea din două motive: să-i prelungesc viața și să-i prelungesc viața în demnitate. Din păcate, aceste degenerări cognitive sunt foarte rapide, ele avansează foarte rapid, iar știința încă nu a descoperit nicio modalitate de a le ține în loc sau de a le da înapoi.
Lucrurile au evoluat rapid, din păcate. Dacă ea acum doi ani, un an și jumătate era bine, acum nu mai este același lucru. Prima oară am fost cu ea acum un an și opt luni într-un centru ca să o evaluăm”, a povestit Oana Roman.
Din ce familie provenea Mioara Roman
Mioara Roman a fost o femeie cu o educație solidă și o carieră impresionantă. A studiat limba arabă sub îndrumarea reputatului profesor Yves Nathan Goldenberg.
A manifestat o pasiune profundă pentru această limbă și cultura arabă, devenind un expert în domeniu. A lucrat timp de 17 ani la Radio București Internațional, unde a ocupat funcția de șefă a secției de arabă.
De-a lungul carierei sale, a avut ocazia să ia interviuri unor personalități marcante, precum președintele egiptean Hosni Mubarak sau fostul rege al Iordaniei, Hussein.
Totodată, a refuzat să fie translatorul Elenei Ceaușescu, demonstrându-și integritatea și independența.
Familia Mioarei Roman a fost una cu o influență semnificativă în peisajul politic și cultural al României.
„Nu mi-a plăcut niciodată să ies în faţă. Viaţa mea a fost viaţa unei persoane care venea dintr-o familie de clasă medie, cu aspiraţii mic-burgheze, cu bunici învăţători şi părinţi profesori şi diplomaţi.
Tata, Ion Georgescu, a fost copil de ţăran, dar cu studii înalte. A fost elevul lui D.D. Roşca şi al lui Lucian Blaga. Apoi a plecat să studieze la Geneva, unde a fost elevul lui Jean Piaget. În 1942, şi-a dat doctoratul cu Al. Rosetti şi Mihai Ralea, iar în 1946 a plecat „secretar 1′ la Varşovia. Mai târziu, tata a deschis ambasade la Cairo, Teheran, Bagdad şi Alger.
La Cluj, a cunoscut-o pe mama, fată de învăţător, dintr-o familie cu o situaţie bună, cu trăsură, şaretă, 2000 de oi şi „gredină’ de două hectare. Mama l-a urmat peste tot, îl ajuta făcând pe secretara.
Eu m-am născut în România, în 1940, când a început războiul, iar şcoala am făcut-o în Varşovia, în Egipt, la Lycée Français du Caire, şi apoi în România„, a povestit Mioara Roman.
Atât Mioara, cât și fostul ei soț, Petre Roman, provin din familii cu demnitari comuniști, care au beneficiat de privilegiile regimului.
Cei doi au crescut în lux, beneficiind de vile de protocol în cele mai bune zone ale Bucureștiului.
Atât Petre Roman, cât și fosta sa soție, Mioara Roman, au crescut într-un mediu privilegiat datorită originii lor din familii înalte în cadrul regimului comunist.
Copilăria lor a fost petrecută în zonele elitiste ale Bucureștiului, în vile de lux, atât cele oferite de guvernul comunist, cât și cele din timpurile democratice.
Această situație le-a oferit o perspectivă de viață confortabilă, cu toate că renunțarea la privilegiile regimului nu a fost ușoară.
Fiicele lor, Oana și Catinca, au continuat tradiția de a trăi într-un mediu privilegiat. Oana Roman a ocupat poziții importante în industria aviatică și hotelieră, locuind într-o vilă de lux în zona Pipera.
Pe lângă acestea, este implicată și în afaceri proprii, fiind asociată în diverse firme.
Catinca Zilahy a urmat o carieră în designul vestimentar și a fost activă în diverse afaceri, inclusiv în deschiderea unui club de noapte, care, din păcate, nu a avut succes pe termen lung.
Mioara Roman însăși s-a implicat în afaceri, fiind asociată într-o firmă activă în domeniul distribuției apei.
Petre Roman și-a petrecut copilăria în cartierul Primăverii, alături de alți copii ai demnitarilor comuniști, continuându-și viața într-un mediu privilegiat și după Revoluție.
Astăzi, Petre Roman este la a doua căsătorie, având un copil cu soția sa actuală, Silvia Chifiriuc.
Cum l-a cunoscut pe Petre Roman
Mioara Roman a povestit în trecut cum l-a întâlnit pe Petre Roman. Totul se întâmpla pe când aceasta avea 30 de ani și un copil din căsnicia cu Iosif: pe Catinca.
Ea și Petre Roman se cunoșteau de mici, pentru că locuiau în proximitate. Nu îl mai văzuse de 20 de ani, pentru că el a plecat cu bursă în Franța, unde și-a luat și doctoratul.
S-au întâlnit în 1974, când mama lui Petre era redactor-șef la Radiodifuziune și îi povestea fiului său despre ea, a mărturisit Mioara.
„Eram o femeie de 30 de ani, o mică divă a Bucureştiului, greu de prins, fiindcă eram foarte liberă. Aveam slujba mea şi copilul meu, pe Catinca, dintr-o primă şi scurtă căsătorie. La 20 de ani, cu o mamă greco-catolică de la Cluj, nu puteai trăi cu un bărbat fără acte. Tata mi-a zis: „Bine, te măriţi, dar o să vezi că ce-ţi place la 20, n-o să-ţi mai placă la 30′. A avut dreptate!
Cu Petre ne ştiam de mici. Eu locuiam pe strada Argentina, iar el, cu ceilalţi trei fraţi ai lui, pe Aleea Alexandru, la o aruncătură de băţ. Cu sora lui spanioloaică, Mireya, eram chiar prietenă.
Pe Petre nu l-am mai revăzut însă 20 de ani. În timpul ăsta, a terminat Politehnica, a plecat cu bursă la Toulouse, a câştigat prin concurs un post de asistent la Ecole Polytechnique acolo şi şi-a luat doctoratul.
L-am revăzut abia în 1974. Mama lui, Hortensia Roman, era redactor-şef la Radiodifuziune. Mă adora şi sunt convinsă că ceea ce-i povestea lui Petre despre mine a contat foarte mult. A întreţinut imaginea pe care, de altfel, o aveam, de femeie extrem de capabilă’, povestea cu ani în urmă Mioara Roman.