Din ce este făcută mierea din comerţ, de fapt. Aşa ai fost păcălit ani de zile
Mierea este unul dintre cele mai îndrăgite alimente, pe care majoritatea românilor îl au în casă. Este recunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate, dar se pare că ce cumpărăm noi din comerț nu este tocmai un produs natural. Apicultorii au spus adevărul despre ce se vinde pe piață și ce conține, de fapt, mierea.
Ce conține mierea din comerț
Mierea este unul dintre cele mai iubite și sănătoase alimente, dar ce cumpărăm din magazine nu ar fi tocmai miere pură. Apicultorii au început să dea din casă și au dezvăluit detalii la care nu ne-am fi gândit până acum.
Se știe că în multe state au loc tot felul de practici nesănătoase în ceea ce privește mierea care ajunge pe rafturi complet procesată și se pare că situația nu stă altfel nici în România.
Potrivit apicultorului, mierea este amestecată cu amidon de porumb pentru a crește cantitatea produsului care este cumpărat cu un preț umil de la producători. În plus, mierea poate fi amestecată și cu un sirop importat din Ungaria pentru a obține un produs mai bogat.
Conform spuselor acestui specialist, niciun magazin nu comercializează miere curată, ci toate produsele disponibile pe rafturi sunt rezultatul acestor amestecuri.
„În toate magazinele, nu e miere curată ce scrie acolo – miere polifloră, de tei, sau de salcâm -, de unde? Mierea de salcâm nu trebuie să se zaharisească.
Și dacă vă duceți în magazine, e toată zaharisită, dacă are 10%-20% miere de salcâm și restul e amidon, sau cine știe ce bagă în ea. Sirop F40, așa se numește”, a spus un apicultor din Caraș-Severin, conform Fanatik.
O apicultoare din Călărași are propria ei variantă și spune că ce se vinde în magazine nu ar fi miere românească, pentru că ar fi amestecată cu alta din afara țării.
Conform unui alt apicultor, mierea nu este contrafăcută, ci este doar amestecată pentru a obține un preț mult mai mic decât cel corect și real.
„Că este miere amestecată cu miere adusă din afară din alte surse, asta da, dar sursele acelea sunt legale și oficiale. Nu scrie proporția, dar scrie ce este, pentru că așa spune legislația noastră”, a mai spus un apicultor.
Ce beneficii are mierea pentru sănătate
Mierea oferă un complex de vitamine (cum ar fi B-complex și vitamina C) și minerale (precum calciu, fier, magneziu și potasiu), esențiale pentru buna funcționare a organismului. Aceste elemente nutritive susțin sistemul imunitar, menținându-ne sănătoși și plini de energie.
Mierea a fost folosită de secole pentru calmarea tusei și ameliorarea durerilor în gât. Proprietățile sale antiinflamatorii reduc iritația și inflamația din zona gâtului, aducând alinare și confort în timpul răcelilor sau afecțiunilor respiratorii.
Datorită conținutului bogat de antioxidanți, mierea ajută sistemul imunitar să lupte împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ. Consumul regulat de miere contribuie la protejarea celulelor și la reducerea riscului de boli cronice.
Proprietățile antimicrobiene și antiinflamatorii ale mierii o fac potrivită pentru tratarea rănilor și arsurilor minore. Aceasta protejează rănile de infecții și accelerează procesul natural de vindecare.