Grișul este un tip de făină folosit de gospodine în bucătărie. Se poate utiliza la gătitul a diverse preparate, cum ar fi paste, cușcuș și deserturi. În ciuda faptului că multe românce obișnuiesc să pregătească orez cu griș, un fel de mâncare popular în țara noastră, puține știu din ce este făcut acest ingredient.
Grișul cu lapte rămâne un produs popular în rândul familiilor cu copii. Pe lângă faptul că este foarte gustos, acest fel de mâncare este potrivit pentru absolut orice perioadă a zilei. A găti griș cu lapte este la îndemâna oricărei gospodine, însă puține știu din ce este produs ingredientul de bază.
Grișul este un tip de făină grosieră, care este făcută din grâu dur. Acesta se curăță și se pune în sită. Când grâul dur este măcinat, părțile sale cele mai nutritive iau forma grișului. Boabele de grâu dur sunt de culoare aurie, astfel încât grișul măcinat are o nuanță de galben pal.
Textura grișului poate fi asemănătoare cu cea a făinii de porumb. Diferența este că grișul este preparat din grâu, în timp ce făina de porumb, așa cum spune și denumirea, din porumb. Polenta (sau o altfel de mămăligă) are o consistență foarte similară cu a grișului. Gustul este, însă, diferit.
O cană de 167 de grame de griș prezintă următoarea valoare nutrițională:
Acum, fiindcă știi din ce este făcut grișul și care este valoarea sa nutrițională, poți alege cum să îl consumi, cum să îl încorporezi în rețete și cât de des să îl servești la masă. Playtech Știri îți prezintă în continuare câteva beneficii ale acestui produs din bucătărie.
Grișul este bogat în folat. O cană de griș asigură aproximativ trei sferturi din cantitatea de folat de care o persoană are nevoie pe parcursul unei zile. Folatul este o vitamină B, cunoscută și sub denumirea de acid folic, foarte important pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușilor.
Fiecare celulă din corp conține proteine, alcătuite din aminoacizi. Corpul produce mulți aminoacizi, dar o parte dintre ei trebuie să provină din alimentele pe care le consumi. Grișul este bogat în proteine și nu conține grăsimi saturate, cum se întâmplă în cazul cărnii.
Mai mult decât atât, grișul conține mult fier. Deficitul de fier conduce la anemie, este o parte esențială a sângelui tău. Bărbații au nevoie de 8 miligrame de fier pe zi, iar femeile de 18 miligrame pe zi.