Digi | RCS-RDS, Orange, Vodafone, UPC și alții, obligați să-ti taie internetul pentru filmele online piratate și nu numai

de: Andrei Simion
20 06. 2019

Obișnuiești să descarci filme și jocuri piratate pe torrente sau să intri pe site-uri unde să vezi filme online piratate? Am o veste proastă pentru tine. Furnizorii de internet precum Digi, Orange sau UPC vor fi obligați să-ți „taie” internetul pentru astfel de site-uri.

Furnizorii români de internet ar putea fi obligați, prin sentință judecătorească, să blocheze site-urile ce redau filme online piratate.

Mai multe astfel de companii din România au arătat unui magistrat de la Tribunalul București că sunt de acord cu blocarea permanentă a accesului clienților lor la site-urile cu filme online piratate. Totuși, ei pot face asta doar după pronunțarea unei hotărâri judecătorești.

Informația apare după ce opt case internaționale de producție de film au obținut, la finalul anului trecut, blocarea permanentă a accesului clienților principalilor furnizori de internet la nivel local (RCS&RDS, Orange, Telekom UPC, Nextgen, DCS și AKTA) la site-uri precum Filmehd.net, Filmeonline2013.biz, dar și portalul Thepiratebay deoarece încălcau legislația privind drepturile de autor.

De ce nu vei mai putea accesa site-uri cu filme online piratate

Acea sentința a fost dată de Tribunalul Bucuresti și poate fi contestată la Curtea de Apel. Site-urile cu filme online ar putea fi blocate în România. Deocamdată merg fără probleme.

Tribunalul București motivează această decizie spunând că „astfel, fără ca pârâții (operatorii de internet-n.red.) să realizeze practic o achiesare la pretenția reclamanților (companiile de producție cinematografică – n.red.), aceștia, prin poziția oferită, au întărit convingerea tribunalului că metoda aleasă, de blocare la nivel DNS a accesului clienților acestora pentru serviciile de acces la internet prin punct fix, la website-urile accesibile în prezent la locațiile online indicate mai sus, este posibilă tehnic, pârâții nefăcând nicio opoziție cu privire la aceasta”.

„Poziția pârâților, ca intermediari – furnizori pe piața din România a serviciilor de Internet – a fost aceea de susținere a luptei împotriva pirateriei, menționând că în conformitate cu dispozițiile legale un furnizor poate bloca accesul către un anumit domeniu numai după pronunțarea unei hotărâri judecătorești”, se arată în decizia tribunalului.

Așadar o sentință judecătorească ar putea să forțeze furnizorii de internet ca Digi RCS & RDS sau Orange, Vodafone să blocheze accesul clienților săi la anumite site-uri, ce se găsesc vinovate de încălcările de drepturi de autor.