DIGI RCS-RDS, Orange, Vodafone, anunț pentru toți abonații: ce se întâmplă cu tarifele

DIGI RCS-RDS, Orange, Vodafone anunță modificări în planurile tarifare începând de miercuri, 15 mai. Schimbările îi vizează pe toți abonații.

O reglementare europeană privind tarifele și SMS-urile transmise din Românie către orice alt stat membru UE intră în vigoare miercuri, pe 15 mai. Toți operatorii trebuie să se alinieze acestei noi legislații, motiv pentru care tarifele vor fi mai mici.

ANCOM a publicat pe site tarifele pe care trebuie să le respecte toți operatorii telecom din România.

Care sunt noile tarife de la DIGI RCS-RDS, Orange, Vodafone

Tarifele pentru apelurile efectuate si SMS-urile transmise din România catre numere din orice alt stat din Spațiului Economic European nu vor putea depași 0,19 euro/minut (fara TVA) și 0,06 euro/SMS (fara TVA).

Potrivit ANCOM, plafoanele se aplică doar apelurilor și SMS-urilor către numere din SEE care sunt tarifate în funcție de consumul efectiv, nu și celor incluse în abonamente/(extra)opțiuni. Totuși, după epuizarea minutelor sau SMS-urilor incluse în abonamente/(extra)opțiuni, tarifele aplicabile trebuie să respecte plafoanele reglementate.

Tarifele aplicate consumatorilor pentru apelurile și SMS-urile către numere cu tarif special din SEE ar putea depași valoarea plafoanelor reglementate pentru că în acest caz tarifele conțîn și alte costuri decât cele aferente comunicațiilor (de exemplu, costul serviciului de conținut oferit la respectivul număr).

De asemenea, furnizorii pot propune oferte alternative care să conțînă apeluri sau SMS-uri atât în SEE cât și în afară SEE, la tarife mai ridicate decât plafoanele reglementate pentru SEE. Aceste oferte alternative trebuie însa să fie alese în mod expres de consumatori. În plus, consumatorii au dreptul să revină, în mod gratuit, la plafoanele reglementate pentru apelurile și SMS-urile către numere din SEE în cazul în care au ales o oferta alternativă pentru serviciile de comunicații internaționale.

Unde se aplică noile tarife

Tarifele plafonate se aplică pentru apelurile și SMS-urile din România către alte state membre ale Uniunii Europene. Sunt, însă, aplicabile și pentru Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Acestea sunt valabile și pentru apelurile și SMS-urile din România către anumite teritorii europene „îndepărtate”, respectiv către Guyana Franceză, insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Réunion, Saint-Martin (numai partea insulei care aparține de Franța), Azore, Madeira și Canare, precum și către insulele Ĺland.

Reglementarea europeana se aplică, deocamdată, inclusiv pentru apelurile și SMS-urile din România către Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în condițiile în care Brexit se amână.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI