Digi RCS-RDS, Orange și Vodafone pun bazele unei tehnologii revoluționare care va aduce o mulțime de beneficii consumatorilor de servicii de telefonie și internet. Pe măsură ce această tehnologie va deveni accesibilă pentru cât mai mulți clienți, se va vedea și o evoluție reală care poate crește și economia României.
Digi RCS-RDS, Orange și Vodafone ar putea fi cam singurii mari competitori de telefonie, internet și televiziune din România, în anii care vor urma. Telekom are, deocamdată, un viitor relativ incert, în ciuda faptului că aceasta a fost prima companie locală care a testat tehnologia revoluționară despre care vorbim.
Dacă n-ai intuit deja la care ne referim, atunci îți spunem explicit. Cele trei companii au intrat în cursa dezvoltării așa-numitei rețele 5G, mult lăudata și așteptata tehnologie care ne va face tuturor viața mai simplă. Sau mai complicată, depinde, pentru că e puțin probabil că își vor permite prea mulți clienți abonamentele la 5G.
Pe 20 iunie, Guvernul Dăncilă a adoptat strategia 5G prin care tehnologia va fi adusă și în țara noastră. Programul de implementare al noii tehnologii este unul ambițios și urmărește trecerea la viitoarea rețea mobilă în condiții de securitate informatică. După planurile Guvernului, noile servicii ar urma să fie lansate de anul viitor. Totuși, extinderea rețelei va dura mult mai mult, cel puțin până în 2025. Să nu uităm că încă nu există peste tot infrastructura pentru 4G.
Dezvoltarea 5G implică, desigur, și niște costuri suplimentare, pentru dezvoltarea infrastructurii necesare. Totuși, specialiștii și operatorii promit că beneficiile investițiilor nu vor întârzia să apară.
„Noua generație de tehnologie mobilă, 5G, va crea un mediu de conectivitate mult superior generației 4G și va contribui în mod semnificativ la incluziune și creșterea productivității în economie”, spune Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.
Primii care au testat tehnologia 5G au fost cei de la Telekom, în mod surprinzător. Nu au fost singuri, evident, ci în colaborare cu Ericsson, iar testul a avut loc pe 12 iunie 2017.
A urmat apoi testul celor de la Orange, pe 1 iunie 2018, în comuna Florești, de lângă Cluj. 15 clienți au fost atunci conectați la rețeaua 5G aflată în teste. A fost folosită banda de frecvență de 26 Ghz. Clienții s-au bucurat de viteze de internet de până la 3 Gbps. Pentru aceste teste, Orange a lucrat în parteneriat cu Cisco și Samsung.
Apoi, în luna mai a acestui an, a avut loc testul pentru 5G al celor de la Vodafone, în zona Pipera – Voluntari.
Pe la jumătatea acestei toamne, va veni rândul celor de la Digi RCS-RDS, care vor colabora tot cu Ericsson. Digi a ales ca zonă de test cea mai aglomerată regiune din București – Centrul Vechi.
Tot în această toamnă e programată și licitația pentru licențele 5G. Rămâne de văzut ce operator va fi cel mai pregătit să dea startul „revoluției”. Consumatorii mai au, însă, de așteptat.