Conform unei hotărâri judecătorești, Adrian Sârbu câștiga una din bătălii cu gigantul Digi. Apoi, ca urmare a promulgării unei noi legi a Audiovizualului, Digi, este obligat să facă schimbări în grila de programe. Deși gigantul a încercat să combată deciziile, în cele din urmă a fost obligat să-și înștiințeze clienții despre noile modificări.
După lansarea celor trei canale tematice, Aleph News, Aleph Business și Smart TV, Adrian Sârbu mergea cu jalba-n băț la CNA, reclamând decizia gigantului Digi de a nu prelua, în pachetul tematic, canalele sale. Ca urmare a presiunilor puse de celebrul mogul media, CNA amenda compania de cel puțin două ori în acest caz. Creându-se un precedent, Digi mai primea o amendă pentru neintroducerea în pachetele tematice a postului NCN, anunța PaginadeMedia.ro.
Recunoscut pentru determinarea sa, Adrian Sârbu reușea să ducă războiul în plenul Parlamentului. Ulterior, parlamentarii luau decizia de a modifica Legea Audivizualului, iar amendamentul aducea modificările de rigoare, cu țintă directă către Digi, obligând astfel compania să facă aceste modificări.
Mai exact despre ce este vorba. Conform noilor prevederi, toate canalele românești din lista must carry (obligatorii de preluare și transmisie), trebuie introduse în grilele cabliștilor în pachtele tematice, adică primele în grilă.
De exemplu, Digi are câteva pachete tematice, „pachetul tematic știri”, pachetul tematic documentare”, etc. Noul amendament obligă Digi să introducă cele trei canale deținute de Adrian Sârbu în „pachetul tematic știri”, în mod obligatoriu.
„Având în vedere modificările aduse Legii audiovizualului, de către Parlamentul României, cu susținerea Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) și a Ministerului Culturii, vă informăm că suntem obligați să modificăm grila de programe prin recepționarea canalelor TV.
În consecință întreagă grilă de programe va suferi schimbări semnificative în ceea ce privește locul canalelor în grilă. Multe dintre canalele aflate până acum la sfârșitul grilei de canale vor fi regăsite la începutul grilei, precum și invers. Cu toate că RCS & RDS și-a exprimat dezacordul cu privire la modificările legislative, modificări pe care le considerăm în detrimentul abonaților, legea a fost adoptată de către Parlamentul României fără a se ține cont de argumentele aduse de societatea noastră.
Vă anunțăm că aceste schimbări nu presupun eliminarea vreunui canal TV recepționat în prezent, ci doar repoziționarea canalelor în grilă. După actualizarea grilei, stabilirea ordinii canalelor poate fi realizată oricând de dumneavoastră din meniul televizorului, fie prin crearea propriei liste de canale favorite, fie prin aranjarea în ordine alfabetică.”, era enunțul scrisoarii deschise semnată de Digi.
Ca atare, compania va rearanja întreaga grilă de programe, conform noilor măsuri adoptate prin Legea audiovizualului. În curând, canalele menționate anterior se vor regăsi în grilă, în pachtele tematice ale companiei.