Digi și alți operatori români, reacție dură la adresa Guvernului. Ce acuză operatorii

Autor: Redacția - 16:23, 19 dec. 2018

Grupul Digi | RCS-RDS, alături de ceilalți operatori din România, a transmis un mesaj important față de deciziile de ultimă oră ale Guvernului.

Grupul Digi | RCS-RDS, Orange, Vodafone, Telekom, reunite în Asociația Operatorilor Mobili din România (AOMR), și UPC România au transmis un comunicat de presă important după anunțul ministrului PSD privind o ordonanță de urgență.

Demersul acestor operatori e susținut de peste 65 de alte firme reunite în cadrul Asociației pentru Comunicații Electronice din România (ACER). Toate aceste entități susțin că modificările propuse în OUG introduc și majorează taxe la un nivel pe care îl apreciază excesiv și blocant pentru dezvoltarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice.

„Măsurile contravin cadrului legislativ european și național. Aceste taxe ar trebui să acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de către Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă.

Adoptate în această formă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicații  din România și pentru toți utilizatorii de internet fix și mobil, telefonie fixă și mobilă și servicii de televiziune”, se arată în comunicatul transmis de Digi în numele tuturor companiilor.

„Noile măsuri ar urma să se aplice în mai puțin de două săptămâni, fără o consultare prealabilă și fără o analiză de impact la nivelul consumatorilor, operatorilor și al pieței, în ansamblu. În plus, acest proiect de ordonanță de urgență ignoră multitudinea de alte taxe și contribuții pe care industria le datorează bugetului de stat.

Dacă vor fi aplicate în forma propusă, aceste modificări vor genera un impact negativ major asupra activității operatorilor de telecomunicații. Întrucât comunicațiile electronice reprezintă un domeniu de bază al economiei, cu o contribuție importantă la activitatea celorlalte industrii, considerăm că efectul real al masurilor luate va fi amplificat în cascadă, pe termen scurt, mediu și lung.

În repetate ocazii, industria a susținut și a pledat pentru nevoia de predictibilitate și continuitate la nivelul politicii fiscale. Sectorul telecom are nevoie de un context stabil și predictibil pentru a putea continua să investească, să ofere servicii de calitate superioară la prețuri accesibile, să genereze locuri de muncă, să contribuie, prin taxele achitate ca angajator sau ca agent economic, la dezvoltarea economiei.

Investițiile în telecomunicații, încurajate de un cadru favorabil, au propulsat acest sector printre primii 5 contributori la PIB, dar în contextul configurat de aceste propuneri, investițiile și dezvoltarea 5G sunt puse sub semnul întrebării”, se mai arată în acest comunicat semnat la comun de grupul Digi | RCS-RDS, Orange, Vodafone, Telekom, UPC România și alte 65 de companii.

Toate aceste companii solicită eliminarea din cuprinsul proiectului de ordonanță de urgență a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicațiilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI