Este una dintre cele mai consumate tipuri de carne din România însă puțini știu la ce detalii trebuie să fie atenți în momentul în care aleg ce să pună în coșul de cumpărături. Specialiștii au explicat care sunt diferențele dintre puiul crescut la curte și puiul din supermarket.
De ce este o diferență ca de la cer la pământ între carnea de pui pe care o cumpărăm din magazin și cea pe care o luăm direct de la sursă, de la cei care cresc păsări în propria ogradă?
Înainte de a alege următorul pachet de carne pe care îl vom cumpăra, trebuie să știm la ce detalii trebuie să fim atenți în momentul în care ne facem alegerea. Pe rafturile magazinelor există carne provenită de la pui care au fost lăsați să crească doar două săptămâni înainte de a fi sacrificați, în condițiile în care un pui de țară este bun de tăiat după două luni.
Potrivit specialiștilor, sursa este foarte importantă. Clienții ar trebui să citească cu mare atenție eticheta produselor și să studieze și culoarea cărnii.
„Sursa este foarte importantă. Un alt factor important este timpul în care a crescut pasărea până la sacrificare. Adică păsările crescute cu porumb au un timp de 56 de zile de la ieşirea din ou.
Altfel, în 2-3 săptămâni, puiul devine matur, tocmai datorită acelei compoziţii de grâne şi substanţe cu care se grăbeşte creşterea lor”, a explicat Lygia Alexandrescu, nutriţionist, potrivit Observatornews.
Citește și: Secretul aripioarelor de pui crocante. Rețeta unui bucătar celebru face furori printre americani
Potrivit nutriționistului, diferențele se observă și la textură. În cazul puiului crescut la țară, „zgârciurile” și oasele sunt tari, iar gustul este complet diferit, mult mai aromat.
„Carnea are o altă textură. În primul rând, este un pic mai tare şi de multe ori copiii noştri nu o preferă, dar soluţia este tocarea ei şi gătirea. Gustul este absolut special.
Dacă vedem la un pui crescut convenţional, industrial, vedem pulpa, capătul osului, acele oase se rup imediat. Zgârciul şi osul sunt moi, se pot mesteca. La puiul de ţară nu se întâmplă asta”, adaugă Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist, pentru sursa citată.
Citește și: Trucul secret prin care puiul va fi gătit mereu și la interior. Niciodată nu va mai fi crud