În sezonul rece, românii se plâng că plătesc facturi uriașe la gaze, însă mulți nu știu cum să facă economie. Totul are legătură cu centrala termică. Specialiștii recomandă o temperatură optimă în casă pe timpul iernii, pentru a reduce considerabil facturile.
Pentru că facturile la gaze sunt enorme în timpul iernii, românii aleg să scadă temperaturile din locuințe. Astfel, reducerea temperaturilor cu un singur grad ar însemna o economie între 3 și 10%. Spre exemplu, un grad minus în casă ar însemna aproximativ 35 de lei pe care îi puteți economisi lunar.
Conform specialiștilor, temperatura ideală în casă este de 22 de grade Celsius. La un calcul atent, un român ar putea economisi într-un an 10 miliarde de metri cubi. OMS precizează că 18 grade sunt suficiente pentru o persoană sănătoasă.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara exact contrariul: ”Am trăit aceste restricţii, nu prea ne sunt pe plac. Şi nici mie nu-mi sunt pe plac. Ce să vă zic, 25 de grade iarnă mi se pare mult. Adică e chiar cald la 25 de grade. Iar 19 grade iarna mi se pare frig”.
Citește și: Trucul secret pentru calorifere calde mai mult timp. Vei economisi enorm, facturile vor fi mult mai mici
Dacă avem mai multe grade în plus în locuințe, cu atât costul facturii de gaze crește. În sezonul rece, mulţi români ajung să plătească dublu la facturi dacă vor să se încălzească. Luăm un caz concret. Așadar, la un apartament de 4 camere din București, în luna noiembrie, proprietarul a plătit 270 de lei. În schimb, în luna decembrie a plătit o factură la gaze de 550 de lei, adică dublu.
Dar cum putem face economie la facturi chiar și iarna? Experții în energie vin cu explicații clare.
„Într-o locuinţă bine izolată, dacă scădem temperatura cu un grad, ajungem să reducem consumul cu peste 100 de kW. Cum s-ar traduce asta în costul facturii? Vorbim despre o economie de 34 de lei pe lună pentru fiecare grad în minus”, conform Observator.
„Putem să dăm un grad sau două mai jos termostatul. Este un efort care, în lunile cele mai reci, decembrie – februarie, l-am putea face şi acest lucru s-ar vedea în facturile noastre. Ar însemna undeva 6% la un grad, 12% la două grade”, mai adaugă expertul în energie Dumitru Chisăliţă.
Mai exact, dacă reducem temperatura din casă de la 24 de grade la 21 de grade, la un apartament cu patru camere, se pot economisi peste 300 de kW, iar factura poate să scadă cu 102 lei. Astfel, o factură de aproximativ 550 de lei va scădea la 450 de lei.
Un al truc pentru reducerea facturii la gaze ar fi ca instalația să fie echilibrată, adică să fie cald în toate camerele.
„Să avem echilibrarea instalaţiei făcută. Să fie cald şi uniform în toate camerele. Să nu avem radiatoarele acoperite cu perdeaua, cu obiecte, în aşa fel încât aerul să circule”, mai sfătuieşte Adrian Chicoş, instalator autorizat.