Diferențele dintre mălaiul alb și cel galben. Care este mai bun, de fapt, te va mira răspunsul

de: Cezar Andrei
19 03. 2022

Porumbul este una din cerealele de bază cultivată în întreaga lume. El poate fi consumat sub diferite forme, iar cel mai popular produs obținut din porumb este mălaiul. În funcție de soiul porumbului, mălaiul poate fi de două feluri: mălai alb și galben. Diferențele dintre cele două tipuri de mălai sunt destul de mari, iar unul dintre ele este cu adevărat sănătos pentru organism. Iată pe care dintre ele ar trebui să îl consumi mai des.

Care sunt diferențele dintre mălaiul alb și cel galben

Porumbul a apărut pe teritoriul de astăzi al țării noastre pe la sfârșitul secolului al XVII-lea. Potrivit scrierilor vremii, în Muntenia este menționată cultivarea sa în timpul domniei lui Şerban Cantacuzino (1678-1688), iar în Moldova, sub domnia lui Duca-Vodă (1693-1695). În Transilvania, această cereleală a început să fie cultivată începând cu secolul al XVIII – lea.

A devenit rapid alimentația de bază a țăranului român, iar în doar câțiva ani a înlocuit culturile de mei, aliment de bază în acele vremuri pentru țăranii români.

Însă dieta deficitară a oamenilor, bazată în special pe acest terci de porumb pentru că duceau lipsă de alimente precum lapte ouă sau carne, a dus la apariția unei boli denumită pelagră. Această afecțiune a provocat multă suferință în rândul țăranilor români o bună bucată de vreme și abia în secolul al XX-lea a fost eradicată.

Mălaiul este denumirea populară veche a meiului. Oamenii au înceceput să facă mălai din porumb iar cu ajutorul său mămăliga.

Porumbul alb față de cel galben are un număr considerabil mai mare de beneficii pentru organism. Acesta este bogat în oligoelemente care au un rol esențial în procesele biologice ale organismului ele intrând în componenţa unor enzime, vitamine şi hormoni.

În plus, asigură aportul necesar de vitamine (A,B,C și E) și minerale (potasiu, magneziu și fier). Față de porumbul galben, acesta prezintă un conținut ridicat de acizi grași nesaturați și fibre. Boabele de porumb alb conţin mai multe proteine vegetale decât alte cereale.

Mălaiul alb este bogat în fibre dietetice și are, de asemenea, o cantitate importantă de cupru, seleniu și fosfor. Este mai bogat în amidon şi în aminoacizi esenţiali față de porumbul convențional, iar făina procesată din acest porumb este folosită ca ingredient în toate preparatele fără gluten.

Citește și: „Cum se fac pufarinele, de fapt. Ingredientul genial din bucătărie care le face expandate, dar nu colorate”

Care sunt beneficiile consumului de mălai din porumb alb

  • Ajută la buna funcționare a sistemului digestiv
  • Susține creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului
  • Încetinește procesul de îmbătrânire a pielii
  • Contribuie la sănătatea mentală prin eliminarea stresului și a tulburărilor nervoase
  • Contribuie la creșterea funcției reproductive atât la femei cât și la bărbați.

De unde provine termenul de „mămăligă”

Mămăliga este poate cel mai popular preparat din mălaiul din porumb. Însă de-a lungul timpului au fost diverse legende privind proveniența numelui. Potrivit uneia dintre ele, termenul de mămăligă ar proveni, de fapt, din alăturarea numelor “Mama Ilinca”, o femeie considerată o eroină vizionară care a avut ideea de a înlocui făina de porumb.

Potrivit istoricilor, numele de mămăligă a fost împrumutat de la alte popoare: malaj în polonă, malai în rusă şi male în maghiară.