Te afli în fața raionului cu produse lactate de la magazin sau supermarket și nu știi ce să alegi? În articolul de astăzi vom vorbi despre diferențele dintre laptele UHT și laptele pasteurizat. Care tip de lapte este cel mai sănătos pentru consum, potrivit specialiștilor.
Laptele este un aliment care furnizează corpului uman proteine, vitamine, minerale și acizi grași. Înainte de introducerea pasteurizării, până în anii 1900, acest produs se consuma în starea lui naturală, neprelucrată. Pe piață au apărut mai multe sortimente de lapte, în funcție de modul de prelucrare.
Consumul de lapte crește, spun specialiștii în domeniu. Doar că acest aliment nu mai este consumat astăzi în forma lui brută. În materialul de astăzi ne vom îndrepta atenția către diferențele dintre laptele UHT și laptele pasteurizat. Care ar fi opțiunea cea mai bună pentru sănătatea ta?
Prima diferență între laptele UHT și cel pasteurizat constă în procesul de obținere a produsului final. Laptele UHT este tratat la temperaturi foarte ridicate pentru un interval scurt de timp, iar laptele pasteurizat este tratat la temperaturi mai scăzute pentru o perioadă mai lungă.
Termenul de valabilitate este, de asemenea, diferit în cazul celor două tipuri de lapte. Laptele UHT prezintă un interval de valabilitate de până la 6 luni, în timp ce laptele pasteurizat poate să fie de până la 3 săptămâni. În ambele cazuri, se recomandă consumarea produsului după desigilare în câteva zile.
Laptele UHT nu trebuie păstrat la temperaturi scăzute, la frigider, înainte de a fi desigilat. În schimb, laptele pasteurizat trebuie neapărat ținut la frigider pentru a se menține consumabil.
În ciuda diferențelor, atât laptele UHT, cât și cel pasteurizat prezintă proprietăți benefice pentru organismul uman. Pasteurizarea alimentului nu conduce la o pierdere semnificativă de vitamine, carbohidrați, minerale sau grăsimi, spun specialiștii în domeniu.
O analiză extinsă, asupra a 40 de studii, a arătat că există pierderi minore de vitamine solubile în apă B1, B6, B9, B12 și C. Având în vedere nivelurile deja scăzute ale acestor nutrienți din lapte, pierderile sunt nesemnificative. Nici conținutul de vitamine A, D, E și K nu scad în timpul pasteurizării.
Așadar, ambele tipuri de lapte sunt potrivite spre consum. Dacă alegi lapte UHT sau pasteurizat, nu are foarte mare importanță când vine vorba despre sănătate. Ambele tipuri de lapte sunt bogate în calciu și fosfor, necesare pentru sănătatea oaselor, funcția celulară, sănătatea mușchilor etc.