Diferențele dintre ghimbirul tânăr și cel îmbătrânit. Cum se curăță corect coaja rădăcinii, de fapt
În bucătăria occidentală, rădăcina de ghimbir oferă o notă aparte mâncărurilor și băuturilor preparate de gospodine. Puține știu însă, care sunt diferențele dintre ghimbirul tânăr și cel îmbătrânit. Coaja se îndepărtează diferit în cazul fiecăruia, în funcție de maturitate.
Ce este ghimbirul
Ghimbirul este rădăcina noduroasă a plantei Zingiber officiale, care face parte din aceeași familie cu turmericul și cardamomul. A fost cultivat inițial în insulele din Asia de Sud-Est, apoi s-a extins și în Occident prin intermediul comerțului cu mirodenii.
Există multe varietăți de rădăcină de ghimbir, cea mai comună prezentând înveliș maro deschis și fiind la interior de culoare galbenă. Poate fi disponibilă în șase forme: proaspătă, uscată, murată, conservată, cristalizată (sau confiată) și pudră/măcinată. Este ușor de găsit chiar și în magazine.
Cum se curăță rădăcina de ghimbir
Pentru început, se taie „ramurile” rădăcinii de ghimbir, apoi se îndepărtează excrescențele de pe rădăcină. Se curăță rădăcina de coajă cu ajutorul unui curățător de legume, după care se folosește în funcție de preferințe. Bucățile de ghimbir rămase le poți pune într-o pungă la frigider.
Diferențele dintre ghimbirul tânăr și cel îmbătrânit
Ghimbirul tânăr are înveliș mai subțire decât cel îmbătrânit. Această diferență poate fi sesizată și la nivel de culoare a rădăcinii. Cea tânără este mai deschisă la culoare, în timp ce rădăcina îmbătrânită de ghimbir este mai închisă și mai dură chiar și la tăiere.
Spre deosebire de rădăcina de ghimbir îmbătrânit, cea tânără se diferențiază și la nivel de textură. Este atât de moale încât nu ai nevoie de cuțit pentru a o curăța. Este suficient să folosești o lingură pentru îndepărtarea învelișului exterior. Va da rezultate excelente!
Cum se folosește ghimbirul
În general, curățarea ghimbirului poate fi o chestiune de preferință personală sau se poate efectua în funcție de recomandările oferite în cadrul unei rețete. Multor gospodine le place să curețe ghimbirul îmbătrânit înainte de utilizare, în timp ce îl folosesc pe cel tânăr cu tot cu învelișul exterior.
Ghimbirul este folosit în nenumărate preparate, cum ar fi marinatele, supele sau sosurile. În formă măcinată, rădăcina poate fi adăugată în aluat, compoziție pentru deserturi sau în diverse mâncăruri. În forma murată, ghimbirul poate fi servit sub formă de garnitură.