Diferențele dintre barbecue și grătar. Mulți oameni au crezut eronat că este același lucru, dar adevărul este altul
Românii sunt de departe unii din cei mai pricepuți la grătar, iar pe cealaltă parte americanii în special adoră un barbecue ca la carte într-o zi de weekend. Care sunt diferențele dintre cele două? Desigur că prin ambele moduri de preparare poți să îți surprinzi plăcut familia sau prieteni. Cu toate astea, există câteva detalii pe care și un bucătar de duminică ar vrea să le știe. Ce spune un specialist despre ele?
Barbecue vs grătar: care sunt diferențele?
Unii specialiști susțin că termenul de barbecue provine din limba indienilor din Caraibe. În timpul acesta, alții cred că vine de la o unealtă de lemn a indienilor din Haidi.
Forma modernă vine totuși din Texas, care este considerat centrul barbecue-ului. Cu toate astea, el este prezent și în afara Statelor Unite ale Americii. Mulți oameni confundă barbecue-ul cu grătarul din curte.
Cele două proceduri sunt chiar foarte diferite. Carnea se prăjește la grătar la o temperatură înaltă, foarte aproape de flacără, iar la barbecue temperatura este mai scăzută și procesul este unul mai lung, realizându-se cu ajutorul fumului fierbinte.
Temperatura pentru un grătar este între 150 și 250 de grade Celsius, iar la un barbecue procesul este mai încet, la o temperatură clasică între 80 și 120 de grade Celsius.
Ce poți să prepari?
Preparatele făcute la grătar prind un miros de fum și iau contact aproape direct cu flacăra, dacă focul este prea mare la început.
Gătirea se face la căldură directă, cu capacul grătarului ridicat în sus, astfel că sursa de căldură vine din partea de jos, nu uniform și din toate direcțiile.
Gătitul pe barbecue se pretează atunci când dorești să faci o carne de calitate la temperaturi scăzute, lent. El este de obicei folosit pentru coaste, brisket, greabăn, bavetă sau bucăți mai mari din pulpă.
Care sunt pașii corecți?
Modul de preparare se face adesea cu ajutorul căldurii indirecte, carnea nefiind așezată direct peste flăcări, ca în cazul grătarului.
E important ca atunci când faci barbecue să fie suficient spațiul în interiorul grătarului în care pui produsele mari cu capacitatea de a controla diferite tehnici utilizate în timpul procesului lent de gătit.
Mulți dintre bucătari preferă ca în primele zeci de minute sau în prima oră în care au pus carnea la barbecue să țină bucățile înfășurate în staniol. În modul acesta vei obține o carne mai fragedă, iar crusta se va face abia după ce vei trece la pasul următor.