Diferența dintre orezul cu bob lung și orezul cu bob rotund. Pe care trebuie să îl folosești la risotto
Există multe tipuri de orez, care sunt diferențiate pe baza mai multor criterii. În ceea ce privește lungimea, orezul este împărțit în 3 tipuri principale: orez cu bob lungi, orez cu bob mediu și orez cu bob scurt sau rotund. Dar care e diferența dintre orezul cu bob lung și orezul cu bob rotund?
Tipurile de orez
În general, orezul cu bob lung are mai mult de 6,61 mm lungime, în timp ce lungimea boabelor de orez cu scurt este sub 5,50 mm. În plus, orezul cu bob lung este mai uscat decât orezul cu bob rotund datorită diferențelor în conținutul de amidon.
Citește și: Ce să pui peste orez înainte de a-l încălzi. Zici că abia l-ai terminat de gătit, trucul din restaurante
Dimensiunea pieței de orez este în creștere. Conform Organizației Agriculturii Mondiale (FAO), producția mondială de orez a atins 508,4 milioane de tone în 2020, în creștere cu 1,52% față de 2019.
Cu toate că pandemia de Covid-19 a avut un impact negativ asupra economiei globale, producția și consumul de orez continuă să crească.
Diferența dintre orezul cu bob lung și orezul cu bob rotund
În boabele de orez scurte, uneori aproape rotunde, care sunt alb perlat sau maro, orezul este foarte bogat în amidon și se aglomerează când este gătit. Orezul cu rotund este cel mai adesea folosit pentru pilaf.
Orezul cu bob rotund
Orezul cu boabe scurte tinde să fie „însetat”, să absoarbă mai multe lichide decât varietățile cu boabe medii sau lungi. Un exemplu în care funcționează bine este într-o paella spaniolă, care folosește în mod obișnuit orez cu boabe scurte care poate absorbi toate aromele din supă și ingredientele sale.
Te-ar putea interesa și: Nu mai pune acest orez în sarmale. Le strică gustul și ies tari. Secretul bucătarilor
Când gătești orez cu boabe scurte, clătește-l de câteva ori pentru a îndepărta excesul de amidon de pe boabe.
Orez cu bob mediu
Cel mai cunoscut orez cu boabe medii este orezul pentru risotto. Tipurile de orez cu boabe medii au un conținut mai mic de amidon în comparație cu orezul cu boabe scurte, ceea ce, în funcție de metoda de gătire și de varietatea de orez, poate duce la o textură mai cremoasă în loc de una lipicioasă în preparate.
Principalele varietăți de orez cu boabe medii utilizate în risotto sunt orezul Carnaroli și orezul arborio. Deși cele două pot fi interschimbate în cele mai multe cazuri, Carnaroli, cu conținutul său mai ridicat de amidon și textura sa mai fermă, este cunoscut drept regele orezului pentru risotto.
De asemenea, vei recunoaște orezul cu boabe medii ca orezul servit în boluri la restaurantele chinezești, japoneze și coreene.
Orezul este mai lipicios decât orezul de risotto, cu o textură fermă și pufos când este proaspăt gătit.
Orezul cu bob lung
Orezurile aromate, cum ar fi orezul jasmin și orezul basmati, intră în această categorie. Cultivate în principal în Asia de Sud și de Sud-Est, orezurile cu boabe lungi au cel mai scăzut conținut de amidon, rezultând boabe uscate care nu se lipesc între ele ca alte tipuri de orez.
Orezul jasmin are o aromă ușoară de flori și o textură gumoasă, fiind orezul principal pentru mâncăruri tailandeze, alături de curry-uri și preparate cu carne și pește.
Te-ar putea interesa și: Trebuie să speli orezul înainte să-l gătești? Răspunsul este mai profund decât ar fi crezut lumea
Pe de altă parte, orezul basmati are o aromă ierbacee și este cel mai uscat dintre toate tipurile de orez.
Acest orez este cultivat în podișul Himalayei și este singurul tip de orez care este îmbătrânit. Procesul de îmbătrânire este ceea ce determină culoarea ivoar până la aurie a orezului basmati, variantele mai vechi fiind mai aromate și prețuite.