Dieta oloproteică pe zile. Meniu pentru 21 de zile, plus vedete care au urmat-o

de: Ionuț Vieru
14 11. 2020

Din dorința de a își schimba alimentația, un număr impresionant de oameni apelează la diete, mai ales în ultima perioadă de timp. Schimbarea alimentație poate avea multiple aspecte pozitive asupra noastră precum un stil de viață mai bun, un organism mai sănătos și o stare de bine mai bună. Diete oloproteică este din în ce mai abordată în ultima vreme. Dar ce este aceasta cu exactitate și în ce constă?

Ce este dieta oloproteică?

Diete oloproteică este una ce se bazează, în mare parte, pe consumul de proteine nutritive dar și o cu tendință ketogenă. Ea este utilizată în centre medicale speciale pentru a trata obezitatea, dar se poate urma și individual sub supravegherea unui specialist. Este folosită în special pentru oamenii ce nu răspund corect la terapia tradițională scăzută de calorii.

Ce este dieta oloproteică?

Dieta se ține pentru o perioadă de 21 de zile. În acest timp, cel ce ține dieta ar trebui să piardă aproximativ 10% din greutatea corporală. După cele 21 de zile, urmează o perioadă de întreținere. Aceasta constă în reintroducerea alimentelor interzise, însă într-un ritm lent, treptat.

Principiile dietei oloproteice

Există un termen special pentru a defini această dietă, „liposucție alimentară”. Aceasta constă în următoarele:

  • consumul de aminoacizi ce stimulează sinteza de GH și proteinele. Acestea au o contribuție egală cu 1.4 g per kilogram, valoare pentru ambele sexe
  • consumul de carbohidrați zilnic între 10 și 20 grame (carbohidrați ce provin din legume)
  • consumul de lipide de 10 g pe zi de ulei de măsline ( aproximativ 2 lingurițe)
  • aportul de proteine trebuie să fie de 50% și celelalte 50% din alimente selectate
  • dieta nu ar trebui să dureze mai mult de 21 de zile. Timp suficient pentru a obține eficacitate terapeutică fără apariția unor efecte secundare nedorite
  • în dietă vor fi incluse minerale alcalinizate. Acestea vor modula acidoza metabolică
  • integrarea mineralelor precum potasiu, magneziu și zinc care sunt semnificative dar pierdute în timpul procesului ketogenic
  • suplimentarea cu vitamine, omega 3
  • dieta oloproteică este inspirată din dieta mediteraneană

Cum se ține dieta oloproteică

Această dieta nu recurge la medicamente, ci la suplimentarea cu aminoacizi, proteine, minerale, vitamine și alte substanțe naturale ce vor avea un aspect pozitiv asupra organismului. Acestea garantează slăbirea sigură și eficientă, în același timp protejând masa musculară.

Nu poate fi improvizată, trebuie dezvoltată de un medic cu experiență si trebuie urmată un timp limitat. Timp de 3 săptămâni vei pierde, garantat, 7-10% din greutatea inițială. Pentru a obține rezultate dorite, dieta poate fi urmată doar de oameni sănătoși, în conformitate cu criteriile medicale. De asemenea, este indicat să consumați o cantitate mare de apă zilnic, cel puțin 2 litri pe zi.

Alimente de consumat în dieta oloproteică

Alimente permise și interzise

Acest regim alimentar este destul de strict. Cu toate acestea, sunt permise următoarele:

  • consumul de carne, atât timp cât este slabă
  • sunt recomandate legumele cu frunze verzi
  • puteți folosi ulei de măsline pentru a da gust mâncării
  • puteți consuma salate asezonate cu suc de lămâie
  • pe lângă legume și carne, este indicat consumul de pește

Alimente interzise:

  • alimente bogate în zahăr
  • alcool
  • carbohidrați în exces
  • sucuri
  • lactate

Meniu pe 21 de zile

În primele 21 de zile, puteți servi un shake proteic, la micul dejun, și la prima gustare a zilei. Pentru prânz, puteți consuma carne slabă (pui, vită, curcan) combinate cu legume. De asemenea, puteți mânca o porție de carne la grătar cu legume, o salată. Ca și gustare de după-amiază, este indicat un shake proteic, la fel și la cină.

Iulia Vântur și Amalia Năstase au ținut această dietă

„Eu am fost dintotdeauna un om slab. Înainte de primul copil avem 53 de kilograme, după sarcină, rămăsesem cam pe la 57-58. Dar eu consider că greutatea mea ideală este de 60 de kilograme. Înainte de a treia sarcină, am început să mă îngraș, iar medicul endocrinolog mi-a spus: Nu mai mâncați! Și am început tot felul de cure, gen detox, în care zece zile beam numai sucuri… Slăbeam, într-adevăr, 4-5 kilograme, și după aceea le puneam la loc. În patru ani, am pus 30 de kilograme. Am fost și gravidă, m-am îngrășat, le-am dat jos, le-am pus la loc. Am 30 de kilograme în plus față de 60, pe care le doresc”, spunea Amalia Năstase.

De-a lungul anilor, am incercat multe diete: proteica, disociata, cu supa de varza. M-am si infometat ca sa slabescDaca vreau sa scap de cateva kilograme, nu ma ating de dulciuri, sucuri de orice fel, consum multa apa si mananc salate, fie de fructe, fie de legume. De ceva vreme am descoperit dieta de dezintoxicare, doar din sucuri facute din legume si fructe, o dieta benefica pentru organism, care se tine de doua ori pe an. In timp, am invatat sa mananc sanatos, asa ca nu am nevoie de diete drastice”,a spus Iulia Vântur pentru site-ul bpt.ro