Grupul Wagner mai este cunoscut și sub denumirea de PMC Wagner sau CHVK Vagner. Este o grupare paramilitară rusă, iar unii o descriu ca fiind o companie militară privată, ai cărei contractori ar fi participat la diferite conflicte. Noi informații au ieșit la iveală despre mercenarii Wagner.
Congresul SUA susține că grupul Wagner este controlat de către serviciile speciale ruse, adică de Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării, cunoscută ca GRU. Cu toate acestea, jurnalistul David Patrikarakos, de la UnHerd, a descoperit informații complet diferite, după o investigație care a durat șase luni.
Investigația jurnalistului a scos la iveală faptul că, în realitate, Wagner nu se află sub controlul GRU și nici nu raportează la Ministerul Apărării sau oricărei alte agenții de aplicare a legii sau guvernamentale.
De fapt, Wagner este finanțată și condusă de o singură persoană. Este vorba despre Evgheni Prigojin, care primește ordine de la un singur om, adică Vladimir Putin. Mercenarii Wagner nu sunt trimiși doar în Ucraina, ci și în alte țări din Africa, în timp ce Rusia încearcă să exploateze resursele continentului.
Aici ne referim la războiul din Sudan. Potrivit rapoartelor, Wagner a furnizat forțelor de sprijin rapid din Sudan rachete în lupta lor pentru preluarea controlului asupra statului împotriva generalului Abdel Fattah al-Burhan.
Prgojin nu deține o funcție oficială, însă mulți sunt de părere că este mai puternic decât majoritatea miniștrilor federali și că ar avea mai multă influență la Kremlin decât ministrul Apărării, Serghei Șoigu. Unele surse rusești spun că cei doi lucrează împreună, chiar dacă Prigojin nu primește ordine direct de la ministrul Apărării.
Ministerul Apărării a fost obligat să oferire sprijin grupării Wagner la cererea directă a lui Putin sau a biroului său. Mercenarii au primit arme, tancuri și avioane de luptă. În schimbul acestora, Wagner s-ar afla sub controlul operațional al Ministerului Apărării sau al serviciilor speciale ruse.
De asemenea, documentele obținute de la Dossier Center scot la iveală modul în care Prigojin finanțează Wagner. Este vorba despre o rețea de bani care s-a extins în zeci de țări.
Prigojin are legătură cu mai multe companii rusești care au primit contracte guvernamentale pentru o serie de proiecte de stat. Câteva dintre acestea sunt: construirea de tabere militare, furnizarea de alimente pentru militari sau organizarea de colectare a gunoiului.
În 7 ani, din 2011 și până în 2018, companiile respective au primit în jur de 5.000 de contracte în valoare de 209 miliarde de ruble. O parte dintre aceste profituri au fost destinate proiectelor care implică gruparea Wagner.