Avocatul Gil Vasile, din valiza „Tel Drum”, este soţul preşedintei CSM Simona Marcu. Despre el, se spune în documentele publicate de RISE Project, că a încasat bani de la Tel Drum. Câți bani a luat, de fapt, soțul șefei CSM de la Tel Drum.
RISE Project a dezvăluit în noiembrie, că printre documentele din valiza „Tel Drum” există și o plată de 15.200 de lei făcută de Tel Drum în 2015, sub semnătura lui Petre Pitiț, directorul executiv, către Gil Vasile, soțul Simonei Marcu, șefa CSM.
Gil Vasile avea un venit foarte mare, așa rezultă din declarațiile de avere ale Simonei Marcu, deși el nu deținea nicio firmă, ci doar un cabinet individual de avocatură, ale cărui venituri sunt în mod natural plafonate la capacitatea de a munci a unui singur avocat.
După cinci ani de activitate a cabinetului, în 2008, Gil Vasile ajungea la un venit net anual de 425.855 lei, iar în 2014 atingea un vârf de 601.685 de lei. În 2017, venitul net al lui Vasile a fost de 535.711 lei.
Cabinetul individual de avocatură a lui Gil Vasile a încasat bani de la Tel Drum în toată perioada 2011 – 2017, cu excepția anului 2014. Suma totală încasată de Gil Vasile de la Tel Drum în aceasta perioadă este 528.711 lei cu TVA, respectiv 430.567 de lei fără TVA.
Care sunt sumele fără TVA încasate anual
Simona Marcu, șefa CSM, a transmis doar că nu comentează afacerile soțului ei, însă nu a infirmat informațiile.
Fără a afirma că ar exista vreo legătură cu banii luați de Gil Vasile de la Tel Drum, este un fapt că, de când este în CSM, Simona a avut o atitudine favorabilă actualei puteri, chiar și la adresa lui Liviu Dragnea, liderul PSD.
În 2017, Simona a cerut anchetarea lui Augustin Lazar, procurorul general, pentru felul în care a comunicat în scandalul OUG 13. Șefa CCSM a boicotat adoptarea raportului de audit care ar fi dus la demiterea conducerii Inspecției Judicare preferată de Toader, Ministrul Justiției, dar nu s-a opus ordonanței de urgență prin care Netejoru și Stan au fost repuși în funcție.
Șefa CSM consideră că modificările la Legile Justiției, criticate de Comisia de la Veneția, sunt benefice.
De când este prețedinte CSM, acest for a respins pe banda rulantă cererile de apărare a reputației magistraților, una dintre ele chiar în privința lui Dragnea. CSM, condus de Simona Marcu, a apreciat că Liviu Dragnea nu a afectat independența Justiției când i-a amenințat pe procurorii DIICOT să nu le treacă prin cap să dea curs sesizării împotriva Vioricăi Dăncilă pentru că vor plăti din greu.
De asemenea, CSM a mai apreciat că Tudorel Toader, Ministrul Justiției nu a făcut nimic grav când a spus că procurorii nu au dreptul să ancheteze dosarul Belina, deși până și CCR le-a recunoscut acest drept.
După publicarea raportului MCV, CSM a emis un comunicat critic la adresa documentului, care însa nu a fost votat de plen, ci asumat în urma unei sumare comunicări pe e-mail de o majoritate de nouă membri, între care Simona Marcu, în timp ce șapte s-au opus. Atât procurorul general, cât și președintele ICCJ, membri de drept ai CSM, nu au fost consultați în privința comunicatului.