În cursul săptămânii trecute, Traian Băsescu a fost declarat definitiv, de către Curtea Supremă, colaborator al fostei Securități ca poliție politică, decizie care a venit cu o mulțime de sancțiuni pentru fostul președinte. Printre acestea se numără și sustragerea locuinței de protocol, la care acesta ar fi avut dreptul pe toată durata vieții. În urma deciziei instanței și a scandalului provocat în jurul acestui subiect, apar informații noi despre relația fostului președinte cu Republica Moldova şi Federația Rusă, dar și despre identitatea agentului rus de la Cotroceni.
Traian Băsescu a fost președintele României în perioada 2004-2014, beneficiind ulterior de o serie de privilegii în calitate de fost șef al statului. Odată ce a a fost declarat oficial colaborator al fostei Securități, Traian Băsescu și-a pierdut toate drepturile pe care le avea datorită funcției ocupate anterior. Vestea dată de Înalta Curte l-a afectat îngrozitor pe Traian Băsescu, motiv pentru care, din cauza stresului și a tensiunilor trăite, acesta a fost internat de urgență la spital.
Din păcate, veștile proaste nu se opresc aici pentru fostul președinte. În urmă cu câteva ore, au fost făcute public câteva pasaje din cartea „Puterea Umbrei – interviuri faţă în faţă cu Dan Andronic”, acolo unde generalul SRI, Aurel Rogojan, a dezvăluit câteva informații despre solicitările lui Traian Băsescu pe vremea în care acesta era președinte.
Astfel, jurnalistul Dan Andronic l-a întrebat pe general dacă este adevărat că Traian Băsescu a solicitat un punct de vedere, privind solicitarea sprijinirii unui partid politic din Republica Moldova. Generalul a răspuns afirmativ, însă a specificat că fostul președinte nu a fost servit, având în vedere limitările geografice pe care SRI-ul le avea la acea vreme.
„Da, dar nu a fost servit. Competențele SRI privesc materia informaţiilor interne pentru securitatea națională a României, iar geografic, serviciul nu putea trece dincolo de frontieră, decât ignorând legea”, a răspuns Aurel Rogojan.
Dan Andronic a menționat că însuși Radu Timofte, directorul SRI din vremea președenției lui Traian Băsescu, a solicitat SRI-ului informații despre perioadele anterioare ale Uniunii Sovietice, însă acestea nu existau.
„Dar, oricum, din ceea ce mi-ați spus Radu Timofte a cerut serviciului să îi pună la dispoziție şi SRI-ul nu a avut datele necesare”, a spus Andronic.
Generalul a dezvăluit că în arhive nu existau informații despre trecutul Uniunii Sovietice, astfel că a fost nevoie de reconstituiri și asocieri cu diferite evenimente istorice pentru a trasa anumite elemente de orientare și strategie.
Aceste informații rămase secrete, spune generalul, ar putea reprezenta dovada vie a faptului că s-a dorit distrugerea sau ascunderea fondurilor operative ale confruntării cu KGB-ul
„N-a avut, asta a fost clar. Dar asta mai înseamnă că nici în arhive nu s-au identificat informaţii din perioadele anterioare ale Uniunii Sovietice, când la Chişinău era un avanpost velicorus al anticomunismului. Atunci am reconstituit din ce am ştiut şi eu, din istoria confruntării cu K.G.B-ul, elementele de orientare şi strategie.
Această pată albă din memoria instituțională poate semnifica dispariția, distrugerea ori ascunderea fondurilor arhivei operative privind confruntarea cu K.G.B-ul”, a recunoscut generalul SRI, Aurel Rogojan, potrivit Antena3.
În continuare, generalul Aurel Rogojan a povestit în capitolul „Agentul Rusiei din Administraţia Prezidențială. Traian Băsescu şi relațiile cu Republica Moldova şi Federația Rusă”, din cartea lui Dan Andronic, care au fost interesele lui Traian Băsescu și ce solicitări a făcut în SRI în vederea relației strâns legate cu Moscova.
„Problema spinoasă era, însă, aceea că președintele nou ales solicitase un punct de vedere asupra oportunității implicării unui candidat la alegerile locale din Republica Moldova pentru a fi ales primar al Chișinăului. Era o chestiune delicată și cu posibile urmări neplăcute. Astfel, dacă aceste implicări sunt descoperite, pot genera conflicte diplomatice, ori dacă președintele s-a adresat SRI era evident de ce o face.
Directorul SRI m-a chemat imediat după ședință ca să-I spun ce cred despe solicitarea președintelui. Ar fi important să știm cine este agentul Rusiei din Administrația Prezindențială sau din anturajul politic al președintelui care i-a servit această provocare.
Directorul SRU, fără ocolișuri, îmi zice: „Tocmai că având această temere, voiam să aflu opinia dumneavoastră. Acum, că gândim amândoi la fel, ce răspuns îi dăm?”, a mai transmis povestit generalul.