Fețele de pernă sunt un teren de reproducere pentru bacterii și impurități care se acumulează rapid, mai ales în sezonul cald. Chiar dacă poate părea un detaliu minor, neglijarea curățării regulate a acestora poate avea efecte surprinzător de neplăcute asupra sănătății tale. Descoperă cât de murdare pot deveni fețele de pernă și ce măsuri ar trebui să iei pentru a evita problemele.
Când te întrebi cât de des ar trebui să îți speli fețele de pernă, răspunsul este mult mai frecvent decât ai putea crede. Un studiu realizat de compania de saltele Amerisleep a dezvăluit că, după o săptămână de utilizare, fețele de pernă pot aduna între 3 și 5 milioane de unități formatoare de colonii (UFC) de bacterii pe centimetru pătrat.
Acesta este de 17.000 de ori mai mult decât cantitatea de bacterii de pe un scaun de toaletă obișnuit. Dacă lenjeria de pat nu este spălată regulat, fața de pernă poate aduna aproape 12 milioane de UFC pe centimetru pătrat. Acest număr depășește cu mult cantitatea de bacterii din bolul cu apă și mâncare al unui animal de companie.
Fețele de pernă murdare sunt un adevărat magnet pentru bacterii, inclusiv tije gram-negative și bacili. Tije gram-negative, care reprezintă 41% din bacteriile detectate în studiu, sunt adesea responsabile pentru infecții grave precum pneumonia și pot cauza rezistență la antibiotice.
Bacilii sunt cunoscuți pentru că provoacă toxiinfecții alimentare și alte infecții. Chiar dacă nu toate fețele de pernă sunt la fel de contaminate, în funcție de igiena personală, numărul bacteriilor poate fi semnificativ.
Pentru a preveni acumularea excesivă de bacterii, iată câteva sfaturi esențiale:
Menținerea unei igiene adecvate a fețelor de pernă nu este doar o chestiune de estetică, ci și de sănătate. Așadar, este important să îți actualizezi rutina de curățare pentru a te asigura că dormi într-un mediu curat și sănătos.
Citește și Trucul folosit de menajerele din hoteluri pentru a călca cearşafurile fără a utiliza fierul de călcat!